Berømt ubåt senket seg selv

I 150 år har det vært en gåte hvorfor ubåten Hunley sank under den amerikanske borgerkrigen. Nå viser det seg at ubåten sannsynligvis ble offer for sin egen eksplosjon.

I enden av jernstangen fant forskerne deler av torpedoens kobbermantel. Det viser at torpedoen eksploderte på stangen.

Ubåten kom for nær egen eksplosjon

Alt tyder på at den legendariske sørstatsubåten H.L. Hunley var bare seks meter unna da den senket nordstatsskipet Housatonic utenfor Charleston med en torpedo i 1864. Eksplosjonen var derfor med stor sannsynlighet årsaken til at ubåten og dens besetning aldri kom opp til overflaten igjen.

Slik konkluderer amerikanske forskere etter å ha renset og undersøkt den seks meter lange jernstangen som Hunleys torpedo var festet til. I enden av stangen fant forskerne til sin forundrine en del fra den sprengte torpedoens kobbermantel fesnet med en bolt til stangen.

"Vi vet nå at våpenet eksploderte på enden av stangen. Det er ekstremt viktig", sier arkeologen Maria Jacobsen, som har stått for undersøkelsen.

Torpedo eksploderte seks meter fra ubåt

Hittil har forskerne trodd at Hunleys åtte mann store besetning festet torpedoen til skroget av Housatonic, bakket vekk og deretter utløste sprengladningen med en snor på 30 meters avstand. Nå viser det seg at torpedoen var beregnet på å sitte fast på stangen da den eksploderte - seks meter fra ubåten.

Ifølge forskerne inneholdt torpedoen 60 kilo krutt, og eksplosjonen kan ha slått ubåtens besetning bevisstløse, slik at de senere døde av oksygenmangel. Sprengningen kan også ha revet hull i Hunleys skrog. Vraket av ubåten ble hevet i 2000, og forskerne håper at nye undersøkelser av skroget kan gi det endelige svaret på den 150 år gamle gåten.

Les hele historien om ubåten Hunley som skulle ta kampen opp mot Nordstatenes overlegne flåte under dem amerikanske borgerkrigen.

Er du stor ubåt-fan, kan du dykke enda lenger ned i dypet i vårt store tema.