Field Museum
Fields Museum bronsesverd

Billig kopisverd var ekte bronsealderfunn

I 1930-årene var amerikanske museumsfolk på besøk i Ungarn, hvor de kjøpte en billig kopi av et bronsesverd. Trodde de. Men nesten 100 år etter fikk ungarske eksperter lov til å kikke på sverdet.

Da Field Museum i Chicago kjøpte et ungarsk sverd på 1930-tallet, regnet museets ansatte med at sverdet sannsynligvis bare var en billig kopi av et bronsealdersverd laget i nyere tid. Det kunne få plass i museets utstilling, men det var langt fra en hovedattraksjon.

Men da museet i Chicago forberedte en utstilling om europeiske kongeriker i jernalderen, trakk de frem sverdet igjen.

Til utstillingen måtte museet låne gjenstander fra blant annet et ungarsk museum, og da ungarerne hørte om det gamle kopisverdet, ble de nysgjerrige. Med sin ekspertise vurderte ungarerne at sverdet utrolig nok så ut til å være ekte.

Sverdet ble så undersøkt med røntgen, og det ble foretatt kjemiske tester av metallet, som avslørte at det er 3000 år gammelt.

Field Museum bronsesverd

Røntgenskanninger og kjemiske tester avslørte sverdets virkelige alder.

© Field Museum

Den omvendte historien

Sverdet, som opprinnelig ble fisket opp av Donau, har trolig vært en del av en begravelse for en høytstående person i området.

Funnet overrasker Bill Parkinson, som er kurator ved Field Museum. «Vanligvis er disse historiene omvendt», forteller han. «Det vi tror er originalt, viser seg å være forfalskninger.» Men i dette tilfellet viste forfalskningen seg å være et vaskeekte oldtidsklenodium.

Dessverre ble ikke oppdagelsen gjort i tide til at sverdet kunne bli en del av den nye utstillingen. Men i stedet har museet valgt å stille det ut i sitt eget glassmonter på en fremtredende plass i forhallen.