Hansons / SWNS
Håndkanon

Hagedekorasjon var håndkanon fra middelalderen

En antikvitetsinteressert engelskmann trodde egentlig bare at han hadde kjøpt en artig gjenstand til hagen – han fikk litt sjokk da det viste seg å være et sjeldent våpen fra middelalderen.

20 pund – eller cirka 270 norske kroner. Det var det en antikvitetsinteressert engelskmann betalte for et gammelt metallstykke på et loppemarked i Hertfordshire.

Hans opprinnelige plan var å bruke den avlange metallsylinderen som dekorasjon i hagen. Men først fikk han undersøkt gjenstanden på et auksjonshus, hvor han ble møtt med litt av et sjokk.

Auksjonshuset Hansons kunne nemlig fortelle den heldige kjøperen at han sto med en liten håndkanon i bronse fra middelalderen.

«Da vi skulle vurdere den nærmere, ble vi forbløffet», forklarer Charles Hanson, eier av auksjonshuset Hansons.

«Det er en tung bronsekanon i trerings-støpning. Denne typen våpen ble brukt i senmiddelalderens Europa rundt 1400–1450.»

«Det var det første virkelig lille håndvåpenet i sitt slag. Den mekanisk enkleste formen for skytevåpen med metall-løp», forklarer Hanson.

«Det er virkelig et bemerkelsesverdig funn. Opprinnelig har kanonen vært montert på en trestang med en kruttpose og en ladestokk. Det utviklet seg senere til å bli egentlige flintlåsgeværer med avtrekker.»

Det er fortsatt usikkert hvor den opprinnelige eieren av håndkanonen har fått den fra, men spor av jord på våpenet tyder på at han kan ha gravd den opp selv.

Det viste seg i alle fall å være et godt kjøp. Planen om å bruke den som hagedekorasjon ble raskt droppet, og i stedet ble håndkanonen solgt på auksjon for 2000 pund, tilsvarende vel 27 000 kroner.

Håndkanon

Den lille håndkanonen har opprinnelig sittet på et en trestang slik at den kunne siktes med etter at ladningen ble antent med en lunte.

© Wikimedia Commons