Hvilke våpen brukte aztekerne?

Hvordan var azteker-krigerne bevæpnet da de kjempet mot spanjolene i Mexico?

Kastetreet atlatl fikk spydene opp i en fart på over 120 km/t.

Aztekerne brukte våpen av obsidian

Indianerne i Amerika kjente ikke til jern før europeerne ankom på slutten av 1400-tallet. Krigerkulturer som aztekerne i dagens Mexico, smidde økser av kobber, men de aller fleste våpen var laget av obsidian, som dannes når lava blir kjølt raskt ned.

Steinens glatte overflate er svært hard, og egner seg til spisser på piler og spyd. Aztekerne satte også sylskarpe biter av obsidian på kanten av tre-sverdene. En spanjol har beskrevet sverdets effekt:

"En indianer ga sin motstanders hest et så hardt slag i brystet at den ble revet opp til innvollene og falt død om". Men obsidian-våpnene prellet av på spanjolenes metallrustninger.

Bevæpnet med flere våpentyper

Før aztekerne gikk i nærkamp, ble fienden bombardert med steiner, piler og spyd. Krigerne brukte en atlatl – et kastetre – til å gi det korte spydet ekstra kraft, slik at rekkevidden ble over 200 meter.

Azteker-hærens elite var utrustet med sverd kalt macuahuitl. Våpenet var av tre, én meter langt og kantet med knivskarpe biter av obsidian, som er vulkansk glass dannet av størknet lava.