Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor langt kunne en armbrøst skyte?

Armbrøsten ble i middelalderen oppfattet som et æreløst våpen, men det var likevel utbredt fram til begynnelsen av 1500-tallet.

Shutterstock

Armbrøsten var det første håndholdte skytevåpenet som ikke krevde trening. I motsetning til pil og bue, som krevde stor fysisk styrke og flere års trening, var en armbrøst enkel å lade, sikte og avfyre.

Den innebygde mekanikken ga brukeren mulighet til å spenne opp strengen kraftig og dermed skyte en armbrøst-pil med enorm kraft.

Mot slutten av middelalderen kunne en armbrøst trenge gjennom en rustning og drepe på omtrent 200 meters avstand.

Moderne eksperimenter med autentiske middelalder-armbrøster har derimot vist at våpenet lett kunne skyte inntil 350-400 meter.

Til tross for den store rekkevidden ble armbrøsten ofte sett på som et usselt og æreløst våpen i middelalderen.

Oppfatningen var særlig utbredt blant adelen, fordi armbrøsten tillot en utrent bonde å legge ned en ridder eller bueskytter som hadde trent i årevis.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul