ACTIVE MUSEUM/ACTIVE ART/Imageselect

Hvor stor var historiens største morter?

Den avfyrte et halvt tonn tunge granater, og det måtte ikke mindre enn 16 hester til for å dra den frem til fronten.

Under beleiringen av Antwerpen i 1832 brukte franske tropper verdens største morter til å beskyte nederlandske opprørere med.

Morteren ble kalt ”Mortier-monsteret” og var konstruert av den franske artilleri-offiseren Henri-Joseph Paixhans. Allerede i desember samme år avfyrte morteren sitt første skudd.

© Brown University Library

Monster-morteren seiret

Våpenet var vanskelig å bringe frem til slagene, men uhyre ødeleggende.

Et enormt skytevåpen

Morteren veide nesten 8000 kg og hadde et kanonløp på over seks meter.

Transport krevde hestekrefter

16 hester måtte til for å trekke morter og lavett.

Det var to av dem

Franske generaler fikk bygget enda en monster-morter i 1834.

På denne tiden hadde franske tropper drevet nederlenderne ut av Belgia, men nederlandske opprørsstyrker holdt fremdeles ut i Antwerpen-kastellet. Herfra bombarderte soldatene byen, satte fyr på hundrevis av hus og såret sivile.

Ved hjelp av hester fikk de franske styrkene buksert den 7750 kg tunge morteren fram til byen, og så begynte tunge granater å regne ned over nederlenderne. Supplert av franske kanoner tvang morteren opprørerne bort de siste dagene av beleiringen, den 21. og 22. desember.

VIDEO: Morterens størrelse har endret seg

Video

”Mortier-monsteret” er den største som har blitt brukt i krig, men verden har sett enda større versjoner av våpenet: den britiske giganten ”Mallet’s Mortar” fra 1857 og amerikanernes ”Little David” med en kaliber på 914 mm fra 1944 ble aldri brukt på slagmarken.

”Little David” kunne avfyre granater med en vekt på over 1600 kg. Den var opprinnelig bygget for å teste flybomber, men frykten for en japansk invasjon gjorde at den ble omgjort til et faktisk våpen som veide hele 77 tonn.

Mortier-monsteret

  • Utviklet: 1832
  • Vekt: 7750 kg
  • Kanonløp: 6,7 m
  • Kaliber: 610 mm
  • Granat: Maks. 500 kg