Shutterstock

Hvorfor heter det en tommy-gun?

Maskinpistolen ble utviklet til skyttergravene i 1. verdenskrig, men endte med å bli veldig populært i den kriminelle underverdenen.

Den legendariske Thompson-maskinpistolen ble designet av den amerikanske offiseren John T. Thompson i årene 1917-1919.

Maskinpistolen ble opprinnelig utviklet til 1. verdenskrig, hvor den skulle øke infanteriets muligheter til å bryte stillstanden i skytter­gravskrigen.

Det viktigste var at den hadde stor ildkraft. Derfor brukte den tung kaliber 45-ammunisjon og kunne skyte serier på 30 skudd.

Dessverre var krigen over før våpenet var klart til produksjon. Men det store våpenfirmaet Colt viste interesse, og i 1921 startet de masseproduksjon av maskin­pistolen, som raskt ble populær i politiet og blant privatpersoner.

En tommy-gun kunne utstyres med store, runde magasiner med plass til 50 skudd og mindre firkantede magasiner med 30 skudd. De mindre magasinene ble fort de primære da de senket våpenets vekt markant.

© Shutterstock

Det gikk ikke lenge før det også ble gangsternes favorittvåpen – som media bare begynte å omtale som en tommy-gun.

Legendariske leiemord­ere som “Machine Gun” Jack McGurn brukte våpenet til likvideringer på åpen gate og til større massakrer.

VIDEO: Se politiet i USA trene med tommy-guner.

Video

Tommy-gunen ble så populær blant USAs gangstere at den ble handlet for nesten 2000 dollar – nesten syv ganger det en Ford T kostet.

Den amerikanske hæren brukte også maskingeværet i forskjellige varianter helt frem til Koreakrigen, der den viste seg å være for klosset til jungelkrig.

Ca. 1,75 millioner tommy-guns ble produsert i årene 1921-45.