Kalasjnikov: Hvorfor ble AK-47 så populær?

Hvordan fant Kalasjnikov på å lage AK-47?

Kalasjnikov – billig, robust og enkel å bruke

Sovjetrusseren Mikhail Kalasjnikov konstruerte i 1947 det automatiske stormgeværet AK-47, som de fleste hærene foretrakk av tre årsaker: Det var billig, robust og enkelt å håndtere.

Kalasjnikov begynte å arbeide med geværet under andre verdenskrig, etter at Den røde armé hadde konfiskert flere eksemplarer av det tyske Sturmgewehr 44. Det tyske geværet hadde i sin tid blitt satt i produksjon fordi tyskerne hadde oppdaget at de aller fleste kampene ble utkjempet på under 400 meters avstand. Fotfolkene hadde derfor ikke behov for langtrekkende og treffsikre geværer, men heller overveldende ildkraft. Sturmgewehr 44 viste seg også å være uhyre effektivt på slagmarken, så Kalasjnikov lot seg kraftig inspirere av det tyske stormgeværet – selv om han aldri ville innrømme det.

Til nå er det laget over 75 millioner AK-47-geværer. Det gjør geværet til det håndvåpenet det er produsert flest av i verdenshistorien. Til sammenligning er nummer to på listen – det amerikanske M16 – "bare" produsert i rundt åtte millioner eksemplarer.

1. Når AK-47 avfyres, skjer det en kontrollert gasseksplosjon som skyver prosjektilet frem gjennom løpet.

2. Gassen ledes gjennom gassylinderen og presser stempelet bakover.

3. Stempelet trykker så sluttstykket tilbake. En ny patron popper automatisk opp fra magasinet og våpenet kan avfyres på ny.