Shutterstock

Når ble hangarskipet oppfunnet?

I dag er hangarskipene flåtens stolthet, men de fikk en beskjeden start som ombygde handelsskip.

Den tidligste versjonen av et hangarskip var det franske skipet La Foudre.

Skipet ble egentlig bygget til å hjelpe torpedobåter, men i 1912 fikk det montert en kran som kunne brukes til å løfte og senke sjøfly så de lettet og landet på vannet.

Britene så fort verdien i den ekstra rekkevidden som dette ga flymaskinene. Dermed bygget de det første egentlige hangarskipet.

Skipet HMS Ark Royal ble bestilt som handelsskip, men under konstruksjonen ble det kjøpt av den britiske flåten som fikk det bygget helt om.

I 1914 forlot det verftet med startbane, hangarer under dekk og plass til i alt åtte fly. HMS Ark Royal gjorde tjeneste under 1. verdenskrig.

Men det viste seg at skipet var for langsomt til å samarbeide med britenes hovedflåte, så det ble brukt til forskjellige selvstendige operasjoner. Først fungerte flyene som overvåkning under slaget om Gallipoli, og senere angrep de tyske slagkryssere.

I 1922 sjøsatte Japan hangarskipet Hosho, som ble det første skipet som var bestilt, designet og bygget utelukkende som hangarskip. Det gjorde tjeneste gjennom hele 2. verdenskrig og ble skrotet i 1947.

HMS Ark Royal hadde både en ­startbane på dekk og en kran og ses derfor som det første hangarskipet.

© KGPA ltd./Imageselect

HMS Ark Royal

  • Vekt: 7190 tonn
  • Lengde: 111,6 m
  • Hastighet: 11 knop (20 km/t)
  • Mannskap: 180 mann
  • Fly ombord: 8 sjøfly