Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknikk - Våpen

Når begynte soldater å bruke bajonetter?

I hvilken krig brukte soldater bajonetter for første gang?

Bajonetter ble brukt flere ganger i løpet av trettiårskrigen i årene 1618–1648. Det franske infanteriet ble imidlertid de første som hadde bajonett som en del av standardutrustningen, da de invaderte Nederland i 1672.

Når og hvordan våpenet oppsto, er det ingen som vet i dag. Én teori går ut på at bajonetten ble utviklet til jakt rundt 1600, slik at jegere kunne gjøre skytevåpnene sine om til improviserte spyd til forsvar mot hissige villsvin.

En annen historie forteller at franske bønder fra Bayonne gikk tomme for krutt under en kamp, og alle stakk skjeftet på jaktkniven i løpet. Snart begynte byens smeder å lage egne kniver beregnet på slik bruk.

Døllebajonetten blev et effektivt våben mod kavaleri fra 1700.

Den første modellen ble kalt en «pluggbajonett», fordi den fylte munningen av musketten akkurat som pluggen i en tønne. Problemet med den typen var at skytteren ikke kunne skyte med bladet montert. Løsningen ble «døllebajonetten», som hadde en ring som kunne monteres rundt muskettløpet.

Det nye våpenet gjorde at infanteriet under den spanske arvefølgekrigen (1701– 1714) kunne unnvære de lange spydene, pikene, som en del av fotfolkene hittil hadde båret i kamp.

Fra år 1700 ble døllebajonetten et effektivt våpen mot kavaleri.

Les også:

Våpen

Tykke Bertha var fortenes skrekk

2 minutter
Våpen

Ikonisk tysk pistol var verdens beste

2 minutter
Våpen under andre verdenskrig

Hitlers flaktårn sto imot alt

18 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul