Akihiro Iwata/Saitama Prefectural Ranzan Historical Museum

Ninjaenes første kastestjerner overrasker forskerne

En ny japansk studie avslører at ninjaenes legendariske kasteskyts opprinnelig så ganske harmløst ut – og at de hemmelighetsfulle krigerne helt bokstavelig hadde flere overraskelser i ermet.

De gjør ikke mye ut av seg, likevel gikk det opp et lys for japanske Akihiro Iwata da han nylig undersøkte en rekke små, flate steiner. Steinene er fra perioden rundt 1590 og ble gravd ut for flere tiår siden, lagt til side og glemt.

«Jeg skjønte med en gang at det var et ninjavåpen, på grunn av formen som var lik våpen som ble funnet i Edo-perioden (1603–1868, red.)», forklarte Iwata, kurator ved Saitama historiske museum nær Tokyo.

Nå har han skrevet en bok som nøye gjennomgår de små, flate steinene med skarpe kanter. I boka forklarer han at steinene er den tidlige versjonen av kastestjernene som japanske snikmordere og leiesoldater – de såkalte ninjaene – brukte.

På 1600- og 1700-tallet fremstilte ninjaer kastestjernene sine av metall. Våpenet kalles shuriken på japansk og betyr «den gjemte hånds kniv».

© Koka Kusuri gakushukan/Motokoka

Ble brukt til forsvar av borg

I tillegg til kastestjerner har Iwata også funnet tidlige eksempler på fotangler laget av leire. Sammen med kastestjerner ble disse enkle våpnene blant annet brukt under beleiringen av Hachioji-borgen, som ligger 50 km fra Tokyo.

Fotangler ble strødd ut over veier for å sinke fiendens fremrykning til hest eller til fots.

© Akihiro Iwata/Saitama Prefectural Ranzan Historical Museum

I 1590 forsøkte ninjaer forgjeves å holde en overtallig fiende på avstand ved nettopp å kaste fotangler foran dem og deretter bruke kastestjerner på dem. Men den ti ganger så store fiendtlige hæren erobret og brente ned borgen.