Det er ikke hver dag at en ekte sultans sverd kommer på auksjon. Det såkalte Sovekammersverdet som tilhørte Tipu Sultan, som regjerte i sørindiske kongeriket Mysore fra 1782 til 1799, hadde da også blitt verdsatt til hele 2,5 millioner dollar (27 millioner kroner).
Men da sverdet ble auksjonert bort den 23. mai, endte det i en skikkelig budkrig, og prisen nådde svimlende 17,5 millioner dollar (191 millioner kroner). Det er dermed det dyreste sverdet som noen gang er solgt.
Ifølge Sword Encyclopedia var det hittil dyreste sverdet den såkalte Boateng-sabelen fra 1700-tallet, som tilhørte den kinesiske keiser Qianlong og ble solgt for 7,7 millioner dollar i 2008.
Selv justert for inflasjon er prisen på Tipu Sultans sverd betydelig høyere. Men hva gjorde sverdet så verdifullt?

Et unikt aspekt ved sverdet er teksten som den britiske general David Baird fikk inngravert i bladet etter at han fikk det overrakt. Skjeftet er dessuten utsmykket med imponerende kalligrafi i gull.
Sultan kjempet mot britene til det siste
«Dette spektakulære sverdet er det største av alle våpen med forbindelse til Tipu Sultan som fortsatt er på private hender», uttalte auksjonarius Oliver White ved auksjonshuset Bonhams før auksjonen ble startet.
Årsaken til den høye prisen er nok ikke bare å finne i det fantastiske håndverket, men også i den helt unike historien som sverdet forteller.
Tipu Sultan styrte kongeriket Mysore på slutten av 1700-tallet, da den britiske koloniseringen av India ble mer og mer omfattende. Sultanen nektet å bøye seg for britene og ble berømt for å føre effektive kriger mot dem. Hæren hans moderniserte blant annet bruken av rakettartilleri. Hans største fiende var Det britiske ostindiske kompani, som han vant en rekke seire over på begynnelsen av 1780-tallet

Portrett av Tipu Sultan. Sultanens motstandskamp er fortsatt berømt i India, hvor flere tusen besøker graven hans hvert år.
Men under den fjerde krigen mot britene kunne han ikke holde stand lenger, og den 4. mai 1799 falt hovedstaden Seringapatam (nå Srirangapatna) for de britiske styrkene. Tipu Sultans egne ministre hadde forrådt ham og gitt britene adgang til byen. Sultanen ble rådet til å flykte ut av byen via hemmelige ganger, men han nektet og døde under kamp i gatene.
Sultanens palass ble deretter plyndret av britene, og i sengen hans fant de det vakre sverdet. Sultanen sov med det hver natt i tilfelle noen skulle forsøke å drepe ham i ly av mørket.
Soldatene overrakte sverdet til sin britiske general David Baird for «hans store mot og oppførsel i angrepet han hadde kommandoen over», og som et symbol på at han hadde overvunnet britenes forhatte fiende i India. Baird fikk senere inngravert historien om hovedstadens fall direkte på sverdbladet.
«Sovekammersverdet» har derfor en direkte tilknytning til en viktig historisk person og begivenhet, og det var trolig det som førte til budkrigen mellom de to styrtrike kjøperne på telefon.
Den endelige kjøperen er en anonym milliardær, og sverdet vil nå bli en del av en privat samling. Kanskje får verden aldri se det igjen.