Tyske soldater gjør V1-bomben klar til utskyting fra en base i Nord-Frankrike. 48 minutter senere treffer den London.

V1-bomben terroriserte London

Hitler drømte om et nytt vidundervåpen som kunne redde Det tredje rike i krigens sluttfase. En av trumfkortene tyskerne hadde i bakhånd, var den flygende bomben V1, som kunne nå London fra baser i Nord-Frankrike.

17. september 2013 av Boris Koll

V1-bomben spredte frykt blant britene

V1 var Hitlers hevn for britenes bombing av de tyske storbyene, og den flygende bomben skapte akkurat så mye frykt som Hitler hadde håpet på. Det uhyggelige ved våpenet var at det traff helt vilkårlig. Hvem som helst kunne bli det neste offeret. Lyden bidro kraftig til uhyggen. Bomben laget en infernalsk støy, men motoren slo seg av når den startet stupet mot målet, slik at det ble dødsstille i noen få sekunder.

Billigprodukt mistet vingene

V1 var et teknologisk gjennombrudd, og den flygende bomben ble stamfar til det moderne kryssermissilet. Men vidundervåpenet var samtidig et raskt produsert lavprisprodukt som ofte falt fra hverandre. Motoren var for eksempel altfor kraftig til den spinkle flykroppen, og de voldsomme vibrasjonene kunne få missilet til å falle fra hverandre etter at det var skutt opp eller vingene til å falle av.

Ble ombygd til kamikazefly

70 piloter meldte seg frivillig til å dø for Tyskland i en ombygd utgave av V1. Selvmordsflyet skulle settes inn mot spesielt viktige mål. Planen sjokkerte mange Luftwaffe-sjefer, men i den hysteriske stemningen som hersket, våget de færreste å si Hitler imot. Rustningsminister Speer greide imidlertid å overbevise Hitler om at selvmordsangrep var i strid med tysk krigertradisjon. Flyet ble i stedet stamfar til det nye japanske kamikazeflyet Kawanishi Baika.

Vil du lese mer om V1-bomben? Er du abonnent på bladet, kan du laste ned hele historien om om Hitlers banebrytende våpen.

Ikke abonnent?
Bli abonnent og få tilgang til hele innholdet på historienet.no


Kanskje du er interessert i