Arkeologer graver ut en enorm katapult fra andre verdenskrig

I 1938 trengte det britiske flyvåpenet en måte å sende fly i luften på uten en lang rullebane. Resultatet ble intet mindre enn en gigantisk katapult, som nå ser dagens lys igjen.

Katapult, England, 2. verdenskrig

Katapulten ble ingen suksess, men prinsippene ble utnyttet av britene i de såkalte CAM-skipene. De ble utstyrt med en katapult til jagerfly som kunne beskytte mot flyangrep.

© MOLA

Vanligvis forbinder man ikke katapulter med andre verdenskrig. Men en slags katapult ble faktisk utviklet av det britiske flyvåpenet. Det viser et stort funn gjort av arkeologer fra MOLA (Museum of London Archaeology).

Dette er en eksperimentell flykatapult, der en krok ble festet til flyet, og så ble det slynget av gårde med så høy hastighet at det var i stand til å komme opp i luften.

Tanken bak katapulten var også at det skulle være mulig å spare mye plass. Den var konstruert slik at den kunne dreies mot to tilknyttede rullebaner som hver var 82 meter lang.

Til sammenligning var rullebanene som ble bygget i Storbritannia i 1940, på minimum 914 meter.

"Denne fascinerende strukturen minner oss om den raske eksperimenteringen og innovasjonen i mellomkrigstiden og andre verdenskrig", sier Susan Porter, arkeolog ved MOLA.

Måtte oppgi eksperimentet

Mellom 1938 og 1940 eksperimenterte det britiske flyvåpenet med katapulten, men opplevde stadige problemer. Hele mekanismen ble drevet av tolv Rolls-Royce Kestrel-flymotorer, som ble brukt i det britiske lette bombeflyet Hawker Hart.

Men selv de mange motorene var ikke helt nok til å drive det store maskineriet, og de gikk ofte i stykker. Samtidig førte de enorme kreftene når katapulten ble utløst, til at den raskt ble slitt ut og måtte repareres.

Ifølge de få kildene som finnes om testingen, ser det ikke ut til at katapulten noen gang lyktes med å sende et bestykket bombefly i luften.

På grunn av gjentatte problemer ble prosjektet skrinlagt i 1941, og katapulten ble en kort periode fylt med radioaktivt avfall før den ble helt begravd og glemt.

Se en 3D-modell av katapulten her: