Kure Maritime Museum & Ocean Exploration Trust, NOAA
Akagi hangarskip

Den japanske marinens stolthet er funnet på havets bunn

Det enorme japanske hangarskipet Akagi var den keiserlige marinens stolthet og en sentral del av angrepet på Pearl Harbour. Etter store skader senket japanerne imidlertid skipet selv, og ingen har sett det siden - før nå.

Da japanerne bombet den amerikanske marinebasen Pearl Harbour i desember 1941, fløy mange av flyene fra den japanske marinens store flaggskip, IJN Akagi - et av andre verdenskrigs største hangarskip.

Etter suksessen ved Pearl Harbour deltok Akagi i slaget om Midway året etter, der det ble så hardt skadet at japanerne selv senket det. Siden da har ingen sett det enorme skipet - før nå.

Allerede i 2019 ble skipet lokalisert med sonar 5,5 kilometer under havoverflaten, men nå har et team av japanske og amerikanske arkeologer for første gang sendt en undervannsdrone ned til skipet, som viser seg å være overraskende godt bevart.

"At konstruksjonen har overlevd, selv i skadet tilstand, er noe vi ikke hadde forventet", forklarer James Delgade fra ekspedisjonen. "Det er identifiserbare elementer som tydelig knytter oss til den hendelsen og det tidspunktet i slaget (ved Midway)."

De falne skal hedres

De 14 timene dronen brukte på å undersøke og fotografere vraket, har gitt mye ny informasjon og bekreftet tidligere teorier.

Arkeologene kan blant annet se at en 450 kg tung bombe som ble sluppet av en amerikansk pilot, forårsaket katastrofale skader. Bomben trengte gjennom dekket og krasjet inn i selve hangaren, som var fylt med fullt bestykkede og tankede torpedofly. Eksplosjonene og de påfølgende voldsomme brannene førte til at deler av dekket over nesten krøllet seg sammen.

Arkeologene ønsker å undersøke Akagi nærmere, men de er klar over at dette må gjøres med omtanke for de hundrevis av menneskene som mistet livet på skipet.

"La oss holde ett minutts stillhet. Husk hva slags sted vi befinner oss på, et viktig sted - for tjeneste, oppofrelse og tap av liv", minnet James Delgado resten av ekspedisjonen om da de fikk bilder tilbake fra vraket for første gang.

Se videoopptakene av Akagi på havets bunn:

Video