Forskere finner ubåt utenfor kysten av Norge 83 år etter torpedering

Norske marinbiologer hadde fått i oppdrag å kartlegge undervannsrev utenfor kysten av Norge - og ble noe overrasket da en ukjent britisk ubåt dukket opp. Nå er ubåtens blodige endelikt slått fast.

HMS Thistle, Norge

Forskernes nysgjerrighet ble vekket da de så omrisset av vraket. På de undersjøiske radarbildene skilte det seg markant ut fra de vanlige klippene og revene.

© MAREANO/Institute of Marine Research/Public Domain

Da et norsk team av marinbiologer kartla en bit av Nordsjøens biologi og geologi våren 2023, fant de også en bit historie fra [andre verdenskrig] (https://historienet.no/krig/2-verdenskrig/andre-verdenskrig-opptakten-forlopet-og-slutten {"target":"_blank"}).

En av teamets oppgaver var å undersøke underlige formasjoner på havbunnen. Det var nettopp det som dukket opp utenfor Skudeneshavn i Rogaland. Derfor sendte marinbiologene en fjernstyrt farkost med kamera ned for å undersøke saken.

"Det er ikke ofte jeg er i videorommet når nye steder skal undersøkes", innrømmer ingeniør Kjell Bakkeplass, som var med på oppdraget.

"Men akkurat denne gangen ble jeg nysgjerrig lenge før videoutstyret ble senket ned i vannet."

Og ut av det mørke dypet dukket det snart opp bilder på teamets skjermer - til deres overraskelse ikke av undervannsrev, men derimot av en sunket ubåt.

Ble senket under forsvaret av Norge

Ubåten har nå vist seg å være restene av den britiske HMS Thistle, som sist hadde vært i kontakt med den britiske marinen 9. april 1940.

Klokken 16.04 den 9. april 1940 møtte HMS Thistle på den tyske ubåten U-4, og det kom til kamp.

Thistle var nesten dobbelt så stor som U-4, en tysk modell fra 1935 som allerede ved krigsutbruddet viste seg å være foreldet. Til gjengjeld var den tyske ubåten ikke lett å treffe. Thistle avfyrte seks torpedoer uten å treffe med en eneste, og da kunne U-4 plutselig ta opp jakten.

Klokken 02.13 den 10. april fant U-4 den britiske ubåten som ladet batteriene i havoverflaten utenfor Karmøy. Den avfyrte to torpedoer. Den første bommet, men den andre torpedoen sendte den britiske ubåten til havets bunn med alle om bord.

53 besetningsmedlemmer hviler i vraket av HMS Thistle på 160 meters dyp. Ubåten regnes derfor som en krigsgrav og vil ikke bli forstyrret ytterligere.

I tillegg til ubåten har marinbiologene også funnet det de mener er fem andre ukjente vrak utenfor kysten av Norge. Disse vil sannsynligvis bli undersøkt i årene som kommer.

VIDEO: Se hvordan HMS Thistle ser ut på havbunnen

Video