Øverste dekk var forbeholdt fire tunge kanoner som kunne skyte granater opp i 14 000 meters høyde. De første var enkeltløpede, først i 1942 blir de nye dobbeltløpede 128-millimeters flakkanonene montert. En heis førte ammunisjon opp fra lageret i etasjen under.

Hitlers flak kjemper mot bombefly

Fra Berlins nybygde flaktårn skal enorme kanoner fylle himmelen med hundrevis av eksplosjoner. Flakildens mål er britiske og amerikanske bombefly i over 6000 meters høyde.

11. september 2014

Hurtighet er flakkanonens styrke

Under andre verdenskrig fungerer antiluftskytskanoner som regel ved at artilleristen sikter litt foran flyet, slik at granaten kan komme opp i riktig høyde og eksplodere nær fienden.

Men kanonene på Hitlers flaktårn tar i bruk en annen taktikk. De store 12.8 cm FlaK 40 Zwilling-kanonene fyrer av 10-12 granater i minuttet med hvert løp - kanonen kan altså skyte et sted mellom 20 og 24 granater per minutt, avhengig av hvor raskt mannskapet greier å fôre den med ammunisjon.

Hitlers flak settes inn mot bombefly

Med den imponerende skuddhastigheten kan alle de tre flaktårnene i Berlin samarbeide om å skyte mot bombefly i 6000-9000 meters høyde. Med radar og andre måleinstrumenter fastlegger kommandotårnet kurs, flyhøyde og hastighet på fiendens bombefly. Flaktårnets dobbeltløpede kanoner fyller nå området med hundrevis av eksploderende granater.

Trykkbølgene fra eksplosjonene og granatsplinter skal få de alliertes bombefly til å styrte.

Under krigen blir amerikanske og britiske piloter nøye undervist i hvordan de skal ødelegge tyskernes beregninger av kursen.

Video: De amerikanske piloters instruktionsvideo

Les mer om Hitlers flak

Vil du vite mer om Hitlers antiluftskyts og de gigantiske flaktårnene? Klikk på last ned og les hele artikkelen fra Historie nr. 14/2014:

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i