Hitlers super-tanks var de alliertes verste mareritt

Stridsvognen Tiger var de alliertes verste mareritt. Den hadde ikke bare et ugjennomtrengelig panser, men også en fryktinngytende ildkraft. De jaktet desperat på et mottrekk, helt til de fant ut at den tyske tanksen var sin egen verste fiende.

Stridsvognen Tiger var de alliertes verste mareritt. Den hadde ikke bare et ugjennomtrengelig panser, men også en fryktinngytende ildkraft. De jaktet desperat på et mottrekk, helt til de fant ut at den tyske tanksen var sin egen verste fiende.

Montage: Wayne Southwell & Shutterstock

Bakken dirrer under beltene på stridsvognen. SS-Untersturmführer Michael Wittmann sitter i kanontårnet og speider etter det neste målet.

Som vanlig gir den fåmælte stridsvognføreren bare korte, presise ordrer som «sving til venstre», «mål hundre meter», «av gårde!»

Rundt ham barker 2000 tyske og sovjetiske stridsvogner sammen på den store sletten sør for den russiske byen Kursk. Kampene har pågått nesten uten stans på dette frontavsnittet siden de begynte en uke tidligere, 5. juli 1943.

Bli abonnent og få det digitale spesialtillegget "Hitlers villeste vidundervåpen"

Det er det største stridsvognslaget verden har sett, men Wittmann kan føle seg
rimelig trygg der han sitter: For første gang kommanderer den 28 år gamle SS-mannen nemlig Tysklands ypperste stridsvogn, en Tiger I, i et stort slag.

En Tiger I var så tung at den valset over alt på sin vei. Selv hus ble gjennombrutt av den tyske stridsvognen, som veide nesten 60 tonn.

© Süddeutsche Zeitung Photo

Tigeren er et formidabelt våpen

Tigerens store vekt hindrer den ikke i å reagere raskt på enhver trussel. I stedet for å bruke opptil flere minutter på å dreie det tunge kanontårnet, snur Wittmann bare hele stridsvognen rundt på få sekunder.

De lettere sovjetiske T-34-stridsvognene er sjanseløse. Åtte tanks, tre antitankkanoner og et kanonbatteri faller snart for Wittmanns Tiger I. De rundt 70 andre Tigrene i slaget får også has på flere russiske kjøretøy.

Da det mørkner, er den russiske sletten dekket med forkullede lik. Svarte søyler av oljeaktig røyk stiger til værs fra hundrevis av brennende vrak.

Rundt 700 stridsvogner er skutt i stykker. De fleste er mellomstore sovjetiske og tyske utgaver, men selv om tyskerne samlet går på et nederlag ved Kursk, har de ikke mistet urovekkende mange Tigre.

Også Michael Wittmann vender trygt tilbake til divisjonen sin. Han har akkurat demonstrert hvorfor han går for å være Nazi-Tysklands beste stridsvogn-fører. Mye av suksessen må han imidlertid tilskrive sin Tiger I. Siden stridsvognen ble presentert for den tyske hæren i 1942, har den nemlig vist seg å være et formidabelt våpen i kyndige hender.

Tanksen var sin egen verste fiende

Tigernes suksess var imidlertid ikke nok til å snu Hitlers krigslykke, og i månedene som fulgte bukket de fleste kampdyktige Tigrene under.

Wehrmacht forsøkte desperat å holde på hemmeligheten om stridsvognens tekniske problemer, men hemmelighetskremmeriet fikk katastrofale konsekvenser.

Akkurat nå kan du fordype deg i Hitlers iherdige forsøk på å vinne 2. verdenskrig i vårt nye, digitale spesialtillegg om "Hitlers villeste vidundervåpen", der du kan lese om:

  • Supertanksen Tiger, som ble de alliertes verste mareritt.
  • Rakettflyet som skulle snu Hitlers krigslykke.
  • Superkanonen som skulle jevne London med jorden.

Når du tegner abonnement på HISTORIE får du akkurat nå:

  • To nummer av HISTORIE - timevis av lesestoff der det garantert er artikler om andre verdenskrig i hvert nummer.
  • Det digitale spesialnummeret "Hitlers villeste vidundervåpen"
  • HISTORIES online-arkiv - direkte digital tilgang til de siste 12 utgavene av magasinet.
  • En valgfri velkomstgave - hva sier du til en en smart bluetooth-høyttaler.

Du får hele pakken for bare 49,50 kr. + porto