Il-2-flyene angrep i grupper på tolv for å utjevne våpnenes dårlige presisjon. Tyskerne døpte den runde angreps-formasjonen «dødshjulet». 

© Getty Images & Wikipedia

Hva var andre verdenskrigs mest brukte fly?

Russerne eide over 36 000 Il-2 kampfly, og de spredte frykt blant tyske soldater. Kampflyet, som ble kalt den flygende stridsvogna, ble særlig brukt mot stridsvogner og kjøretøy.

2. april 2019 av Bue Kindtler-Nielsen

Med i alt 36 183 fly på vingene, 6000 mer enn tyskernes Messerschmitt Bf 109, er den russiske jagerbomberen Iljusjin Il-2 det kampflyet det er flest av under andre verdenskrig. Flyet ble primært benyttet mot mål på bakken – særlig strids­vogner og ­kjøretøy.

Med sine 1,5 kilo tunge anti­tank­bom­ber var Il-2-flyet en trus­sel for selv de store Tiger-strids­vognene, som bare hadde tynt panser på toppen av kanontårnet. Ifølge rus­ser­nes egne tall destruerte Il-2-ere blant annet hundrevis av tyske strids­vogner under ­slaget ved Kursk i 1943.

Stalin elsket også flyene. Da en fabrikk ikke levde opp til leveringsordrene, sendte han et telegram der det ble understreket: «Flyene er like viktige for Den røde armé som brød og vann. Dette er min siste advarsel!»

Iljusjin Il-2 – en stridsvogn i luften

Med et tykt panser og kraftig armering ble Il-2 kalt for en flygende stridsvogn. Det tunge flyet var tregt og upresist, men fryktet i store skvadroner.

Klikk deg gjennom bildet og ta den flygende stridsvogna nærmere i øyesyn:

Iljusjin Il-2 i tall

Lengde: 11,6 meter

Vingespenn: 14,6 meter

Tom vekt: 4360 kilo

Lastet vekt: 6160 kilo

Toppfart: 414 km/t

Rekkevidde: 720 km

Motor: 1700 hk

Besetning: 2 (pilot og akterskytter)

Kanskje du er interessert i