Image Select

Hva var et “stalin-orgel”?

BM-13 - bedre kjentsom "Stalin-orgelet" - kunne avfyre opptil 16 raketter samtidig, var nesten umulig å lokalisere og skapte panikk med sin særegne pipelyd.

Rett før tyskerne invaderte Sovjetunionen i 1941 ga Stalin ordre om masseproduksjon av et av 2. verdenskrigs mest fryktede våpen: BM-13, eller Katjusja. BM-13 besto av flere parallelle avfyringsskinner montert på en lastebil.

Dette gjorde det mulig å fyre av et stort antall raketter og teppebombe områder mer effektivt enn med tradisjonelt artilleri.

De tyske soldatene som første gang stiftet bekjentskap med BM-13 den 14. juli 1941 hatet og fryktet den høye, pipende lyden fra BM-13s raketter.

Lyden og plasseringen av de mange parallelle avfyringsskinnene eller -rørene på lastebilene gjorde at tyskerne ga våpenet kallenavnet “stalinorgel” siden avfyringssystemet minnet mye om et kirkeorgel.

BM-13s spesielle styrke var våpenets store mobilitet. Det kunne avfyre flere tonn sprengstoff over et stort område og raskt rykke videre til en ny stilling før fienden rakk å etablere et motangrep.

Dessuten var rakettene utformet til å etterlate et så smalt røykspor som mulig på himmelen slik at de tyske styrkene ikke kunne fastslå hvor rakettene kom fra.

Katjusja BM-13

Ammunisjon: 16 x 132-mm-M-13-rakett

Rekkevidde: Ca. 8,5 km

Produksjonsår: 1941

Antall produsert: 10.000

Mannskap: 5-7