Alan Wilson

Tragedie: Flygende festning kolliderer under oppvisning

Publikum så forferdet på mens et jagerfly med en velkjent feil pløyde seg inn i 2. verdenskrigs mest berømte bombefly.

Flyoppvisningen i Dallas, Texas, skulle ha vært en hyllest til amerikanske piloter under 2. verdenskrig. I stedet endte festdagen i en tragedie.

Et jagerfly fra 2. verdenskrig skulle eskortere en legendarisk Flygende festning, men kom ut av kurs og kolliderte med den i luften.

Jagerflyet av typen Bell P-63 Kingcobra traff med så stor kraft at bombeflyet ble skåret tvers over ved cockpiten. Så styrtet begge flyene og eksploderte.

Alle fem besetningsmedlemmene i B-17 Flygende festning omkom, og det samme gjorde jagerflyets pilot.

Video: Jagerflyet skar bombeflyet tvers over

Video

Video tyder på kjent feil

Ingen tilskuere på bakken ble skadet av kollisjonen, selv om mange sto i nærheten for å ta opp video.

Publikums videoopptak avslører at de to flyene ikke prøvde å unngå hverandre. Ifølge eksperter kan dette skyldes at jagerflyet ikke kunne se bombeflyet de siste kritiske sekundene før kollisjonen.

Bell P-63 Kingcobra er et av 2. verdenskrigs mindre kjente jagerfly. Sovjetunionen mottok Kingcobraer som en del av lend-lease-avtalen med USA og brukte flyet mot både Tyskland og Japan.

© Public domain

Kingcobraen, som amerikanerne sendte godt over 2000 av til Sovjetunionen under 2. verdenskrig, hadde en kjent feil: Sikten fra cockpiten var dårlig, slik at det lett oppsto blindsoner.

De Flygende festningene ble bygget for å motstå angrep fra tyske jagerfly mens de nærmet seg målene sine og åpnet bombelasten. Det 16 tonn tunge flyet kunne imidlertid ikke overleve kollisjoner i luften.