Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skytiske stridsvogner hadde sverd­klinger på akslene. De skulle skamfere alt og alle de passerte.

Teknikk - Våpen

Var stridsvognen antikkens panservogn?

Hva ble stridsvogner brukt til på oldtidens slagmarker? Og når gikk de av ut av bruk?

Stridsvogner styrket infanteriet

Før hestevognens tid foregikk krigføringen i skrittgang. Men så inntok stridsvognen slagmarkene, og i tusen år ga den hærene mobilitet og styrke.

Den eldste stridsvognen arkeologer har funnet, er fra rundt 2000 f.Kr. Selv om mennesket allerede hadde tatt hesten i bruk, var det vognen som gjorde dyret til midtøst­enkulturenes sterkeste våpen. For frem til salen ble oppfunnet rundt år 700 f.Kr., var det nesten umulig for en rytter å kjempe uten å falle av hesten.

Fem tusen stridsvogner i kamp 1300 f.Kr

Slaget ved Kadesj mellom egyptere og hettitter rundt 1300 f.Kr. var en gigantisk duell mellom 5000 stridsvogner. Hettittene hadde kraftige vogner beregnet til nærkamp, med én vognfører og to krigere bevæpnet med spyd. De egyptiske vognene hadde bare en enkelt bueskytter utover kusken, og de var lette slik at de kunne holde seg på avstand av fienden. Slaget ble en stor egyptisk seier.
Knappe tusen år senere hadde det mektige Perserrikets hær såkalte skytiske vogner – stridsvogner med skarpe sverdklinger på akslene for å kappe beina over på alle vognen strøk forbi.

Et slag i 331 f.Kr avsluttet stridsvognenes æra

Rundt år 300 f.Kr. begynte stridsvognene så smått å bli erstattet av hester med sal, men de kunne fortsatt brukes til å skape uorden i fiendens kampformasjoner. Det forsøkte perserne å gjøre ved Gaugamela i 331 f.Kr., der stridsvogner angrep Aleksander den stores hær.

Men de makedonske krigerne åpnet bare geleddene slik at vognene passerte rett gjennom fronten og kunne overmannes bakfra. Slaget markerte slutten på stridsvognenes æra.

Les også:

Byggverk

Forskere løser gåte om 600 år gammel gigantkuppel

13 minutter
Våpen under andre verdenskrig

Hitlers fryktede stridsvogn var udugelig i krig

10 minutter
Våpen under andre verdenskrig

Derfor kalte nazistene stridsvognene sine opp etter dyr

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul