Var stridsvognen antikkens panservogn?

Hva ble stridsvogner brukt til på oldtidens slagmarker? Og når gikk de av ut av bruk?

Skytiske stridsvogner hadde sverd­klinger på akslene. De skulle skamfere alt og alle de passerte.

Stridsvogner styrket infanteriet

Før hestevognens tid foregikk krigføringen i skrittgang. Men så inntok stridsvognen slagmarkene, og i tusen år ga den hærene mobilitet og styrke.

Den eldste stridsvognen arkeologer har funnet, er fra rundt 2000 f.Kr. Selv om mennesket allerede hadde tatt hesten i bruk, var det vognen som gjorde dyret til midtøst­enkulturenes sterkeste våpen. For frem til salen ble oppfunnet rundt år 700 f.Kr., var det nesten umulig for en rytter å kjempe uten å falle av hesten.

Fem tusen stridsvogner i kamp 1300 f.Kr

Slaget ved Kadesj mellom egyptere og hettitter rundt 1300 f.Kr. var en gigantisk duell mellom 5000 stridsvogner. Hettittene hadde kraftige vogner beregnet til nærkamp, med én vognfører og to krigere bevæpnet med spyd. De egyptiske vognene hadde bare en enkelt bueskytter utover kusken, og de var lette slik at de kunne holde seg på avstand av fienden. Slaget ble en stor egyptisk seier.
Knappe tusen år senere hadde det mektige Perserrikets hær såkalte skytiske vogner – stridsvogner med skarpe sverdklinger på akslene for å kappe beina over på alle vognen strøk forbi.

Et slag i 331 f.Kr avsluttet stridsvognenes æra

Rundt år 300 f.Kr. begynte stridsvognene så smått å bli erstattet av hester med sal, men de kunne fortsatt brukes til å skape uorden i fiendens kampformasjoner. Det forsøkte perserne å gjøre ved Gaugamela i 331 f.Kr., der stridsvogner angrep Aleksander den stores hær.

Men de makedonske krigerne åpnet bare geleddene slik at vognene passerte rett gjennom fronten og kunne overmannes bakfra. Slaget markerte slutten på stridsvognenes æra.