Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Richard Bates og kollegene har brukt 15 år på å kartlegge de enorme landmassene som i dag er dekket av Nordsjøen.

Utforskning

Doggerland: Forskere kartlegger Europas Atlantis

Det mystiske Doggerland: Under Nordsjøen ligger det et enormt landområde som inntil for 7000 år siden var bebodd av titusener av mennesker.

Britiske forskere har ved hjelp av målinger fra oljeselskapene i Nordsjøen kartlagt det forsvunne riket Doggerland. Frem til for cirka 7000 år siden strakte riket seg fra Storbritannia til Danmark. Ifølge en av de ledende kreftene bak prosjektet, Richard Bates University of St. Andrews, viser undersøkelser av havbunnen at området hadde både enorme skoger, dype elver og endeløse sletter.
«Doggerland var Europas virkelige kjerneområde frem til vannstanden i havet steg», sier Bates til britiske BBC.

Mammutens hjemsted

Forskerne har i årevis visst at havbunnen under Nordsjøen har vært tørr landmasse en gang i tiden. Men det var først da de begynte å samarbeide med oljeselskapene og fikk tilgang til målinger av bunnen av Nordsjøen, at de ble i stand til å gjenskape hvordan det forsvunne landområdet så ut. Ifølge forskerne fantes det i sin tid et rikt dyreliv i Doggerland, blant annet den nå utdødde mammuten.

Doggerland ble til Doggerbank

Men området var etter all sannsynlighet også hjemsted for titusenvis av mennesker – jegere og sankere. Bevisene for teorien er blant annet funn av pilspisser og andre menneskeskapte gjenstander.Doggerland eksisterte fra rundt 20 000 år siden frem til for cirka 7000 år siden, da issmeltingen i Arktis fikk havet til å stige. Til slutt var det bare en enkelt stor øy igjen av det mektige landskapet. Den lå der hvor Doggerbank ligger i dag. Også den endte med å bli slukt av havet.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul