Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Er Piri Reis-kartet autentisk?

Historikerne har undret seg over hvordan Piri Reis-kartet fra 1500-tallet kan vise Antarktis, som først ble oppdaget flere hundre år senere.

Topkapi Palace Museum & Alp Kaya/Imageselect

Piri Reis-kartet ble funnet i 1929 på bib­lio­te­ket i det store Topkapipalasset i Istanbul i Tyrkia. Verdenskartet er signert av den osmanske admiralen og kartografen Piri Reis og markert med årstallet 1513.

Ifølge Reis’ egne nedtegnelser er kartene hans basert på 20 andre kart – bl.a. flere ­arabiske, spanske og portugisiske. Det osmanske kartet inneholder korrekte gjengivelser av bl.a. Afrika, Karibia og det nordlige Sør-Amerika.

Den mest overraskende detaljen er imidlertid et stort landområde mot sør som visse steder har likhet med Antarktis – et område som først ble oppdaget på 1700-tallet.

Det har fått flere til å foreslå at Reis kan ha hatt tilgang til eldgammel viten om geografi som karttegnere i Europa ikke hadde.

Afrika

og kontinentets kystlinje er presist gjengitt på kartet. Dessuten er Afrika plassert på korrekt lengdegrad i forhold til Sør-Amerika.

Topkapi Palace Museum & Alp Kaya/Imageselect

Antarktis

er angivelig avbildet lengst mot sør. Ifølge noen kilder skulle denne kysten være identisk med området Dronning Maud Land.

Topkapi Palace Museum & Alp Kaya/Imageselect

Sør-Amerika

er – ifølge Piri Reis’ notater – basert på et kart som ble tegnet av Krristoffer Columbus under italienerens reiser til den nye verden.

Topkapi Palace Museum & Alp Kaya/Imageselect

"Antarktis" hadde tropisk klima

Kritikerne av denne teorien vurderer i stedet at «Antarktis» bare er det sørlige Sør-Amerika som er forvrengt. På begynnelsen av 1500-tallet var området ennå ikke tilstrekkelig utforsket, og Reis’ kilder var trolig upresise.

Dessuten er området plassert flere hundre km. lenger nord enn Antarktis og er landfast med Sør-Amerika. Ifølge Reis’ egne notater på kartet har området også varmt, tropisk klima, akkurat som Sør-Amerika.

I dag er de fleste historikere enige om at Piri Reis-kartet ganske sikkert er ekte, men at det ikke viser Antarktis.

Les også:

Oppdagerferder

Dødskamp i Antarktis

22 minutter
Oppdagerferder

Eventyrlysten polarforsker ville erobre Antarktis

30 minutter
Nazisme

Nazistene ville innta Antarktis

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul