Hvilken ubåt var den første under Nordpolen?

Moderne ubåter kan passere neddykket under Nordpolen. Når ble det gjort første gang?

Atomubåten Nautilus kunne tilbakelegge flere tusen kilometer under havflaten.

Nautilus var den første ubåten under Nordpolen

Under et tokt fra Stillehavet til Atlanterhavet i august 1958 passerte den amerikanske ubåten Nautilus Nordpolens iskappe på undersiden. Det hadde intet fartøy gjort før, og Nautilus kunne gjennomføre en slik ferd bare fordi den var historiens første atomubåt.

Andre ubåter gikk på strøm og ga derfor ikke fra seg eksos eller forbrukte oksygen. Til gjengjeld var batteritiden kort, og lading kunne bare skje i overflatestilling da dieselmotoren kunne settes i gang. Derfor var ingen ubåt i stand til å være neddykket i flere døgn i strekk.

Nordpolen ble nådd 3. august 1958

Nautilus ble sjøsatt og innlemmet i den amerikanske marinen i 1954. Året etter satte ubåten rekord for neddykket tokt da den tilbakela 2223 kilometer uten å gå til overflaten.

I 1958 fikk ubåten ordre om å bevise at den kunne seile under Nordpolen og legge seg i skjul utenfor sovjetiske marinebaser. 1. august dykket Nautilus inn under isen og fortsatte via en naturlig kanal på havbunnen. Bare der var det dypt nok til at ubåten kunne komme under den 18 meter tykke pakkisen.

To dager senere passerte Nautilus den geografiske nordpolen som første sjøfartøy noen gang. Etter 96 timer, der ubåten tilbakela 2940 kilometer, steg Nautilus opp til overflaten igjen øst for Grønland.

Etter det vellykkede toktet fortsatte amerikanske og sovjetiske atomubåter å bruke ruten under Nordpolen.