Europa som dronning. Spania bærer kronen, mens Italia holder rikseplet og Danmark septeret.

Utforskning

Karttegnerne skapte full forvirring: Se de dårlige kartene

Er Brasil en øy utenfor Irland? Er Jerusalem verdens midtpunkt? Har Japan tatt Amerikas plass? Kartografene trodde mer på skrøner og religion enn på fakta. At de reisende i det hele tatt kom frem dit de skulle, kan neppe skyldes kartene de hadde.

1581: Kartet viste verden som en bildebok

Heinrich Bunting hadde en kunnskap om geografi som var uvanlig for hans tid. Likevel lot han aldri kalde fakta stå i veien for sine kreative utfoldelser. Han hadde tvert imot en forkjærlighet for å blande vitenskap med symbolikk og religion. Det fremgår tydelig av et av kartene hans, der verden er tegnet som et trekløver med Europa, Asia og Afrika som de tre bladene. I sentrum har Bunting plassert den hellige byen Jerusalem. Foruten den kristne symbolikken henviser kartet samtidig til trekløveret i Hannovers byvåpen, karttegnerens hjemby.

I periferien av den egentlige verden har Bunting plassert England, Sverige og Danmark. Han må ha visst at Jylland er en del av det europeiske kontinentet, men symbolikken var viktigere enn realitetene.

Kartet ligner en dronning

På et annet kart har Bunting tegnet Europa som en dronning. Det skal vise til både den katolske moderkirken og den mytiske prinsessen, Europa. Spania bærer kronen, Italia holder rikseplet og Danmark holder septeret, mens hjertet ligger i Bøhmen.

Last ned hele artikkelen der du kan nyte flere temmelig misvisende kart.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette profil.

Les også:

Historiske storbyguider

Guide: Bibelens Jerusalem

12 minutter
Vikinger

Vikingene brakte fryktet sykdom til Irland

2 minutter
Romerriket

Myteomspunnet mur funnet i Jerusalem

2 minutter
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!