Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Et tysk kart over Afrika fra 1861 viser tydelig jordens – etter europeernes mening – siste store hvite flekk.

Utforskning

Når ble den siste hvite flekken på verdenskartet utforsket?

Når ble det slått fast at hele verden var utforsket?

Det fins stadig hvite flekker på landkartet i for eksempel Antarktis og Amazonas. Altså uutforskede landmasser som riktig nok er fotografert fra luften av fly og satellitter, men der det ikke er kjent at det har vært mennesker.

Resten av den bebodde verden ble stort sett kartlagt i løpet av en periode på 400 år, som begynte med de store oppdagelsesreisene til sjøs på 1400-tallet. Afrika var det siste kontinentet som ble utforsket. På 1800-tallet fantes det stadig store, ukjente områder som etterlot hvite flekker på kartene. En rekke ekspedisjoner ble derfor sendt inn i det ukjente for å kartlegge kontinentet.

En av de siste oppdagelsene gjorde amerikaneren Henry Stanley da han i 1875 fant frem til innsjøen Lake Edward i det som i dag er Uganda.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul