Oppdagerferder

Columbus' tre skibe

En verden av oppdagelser

Her forteller vi om historiens store oppdagelsesreiser: Om Kristoffer Columbus’ sjøreise til Amerika og om conquistadorenes oppdagelse av det nye kontinentet.

Vi forteller om Marco Polos eventyrlige opplevelser i Kina. Om Amelia Earhart, den første kvinnelige piloten som krysset Atlanteren, og om hennes mystiske forsvinning.

Om Thor Heyerdahls Kon-Tiki-ekspedisjon fra Peru til Polynesia og om David Livingstones utforskning av det sentrale Afrika og hans møte med Victoria Falls. Om Roald Amundsen, som var den første som nådde Sydpolen og reiste gjennom Nordvestpassasjen.

Polarforskere og polarekspedisjoner

Robert Peary, Shackleton, Fridtjof Nansen: Polarforskernes navn klinger av fare og eventyr. I kappløpet om å utforske og nå Nordpolen og Sydpolen først satte polfarere og oppdagelsesreisende livet på spill. Målet var å kartlegge kystlinjer og stake ut ruter i den arktiske og antarktiske ødemarken. Belønningen var heder og ære for polfarerne selv og deres hjemland.

Roald Amundsen seilte i trebåt over Polhavet, Knud Rasmussen brukte hundeslede over Grønlandsisen, og både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen lot et skip fryse fast i polarisen slik at det kunne drive med havstrømmen til Nordpolen.

Nordpolen, Sydpolen, Nordvestpassasjen - det var de viktigste destinasjonene det var om å gjøre for polarfarerne å kartlegge og nå først. Dykk ned i våre mange beretninger om vanvittige polarekspedisjoner som har kostet hundrevis av menn livet.

Ishavet i Arktis med skip av Casper David Friedrich.

© Caspar David Friedrich: Ishavet. Public domain.
Den britiske polarforskeren James Weddell har gitt navn til Weddellhavet

Den ville verden

Tidens store oppdagelsesreiser har ikke vært uten problemer i møte med naturens heftige vesen. De har budt på seilaser med uvær og enorme, faretruende bølger. På flygninger i voldsomt stormvær med defekt måleutstyr og mangel på drivstoff. På tette ismasser og bitende kulde. Og på farlige dyr, livstruende sykdommer og knugende sult.

Dykk ned i historiene om de ville oppdagelsesreisene til lands, til vanns og i luften og om de farer og utfordringer de oppdagelsesreisende møtte på veien.