Sotheby's/National Archives of Canada
Franklin-ekspedisjonen, Francis Crozier, HMS Terror

14 fotografier av dødsdømte oppdagelsesreisende funnet

Få dager før den fatale Franklin-ekspedisjonen stilte Francis Crozier og 13 andre offiserer opp til fotografering. Ingen av dem overlevde reisen. Nå har bilder av de dødsdømte mennene dukket opp igjen.

En dag i midten av mai 1845 stilte Francis Crozier og 13 av hans offiserskolleger opp til fotografering på ekspedisjonsskipet HMS Erebus. Det ble både første og siste gang mennene ble fotografert.

Tre dager senere seilte de som medlemmer av Franklin-ekspedisjonen nordvestover i håp om å finne Nordvestpassasjen, sjøveien langs den nordligste delen av det amerikanske kontinentet.

Ingen av dem overlevde reisen.

Funn som for eksempel notater gjemt i varder - steinhauger - viser at ekspedisjonens to skip, Erebus og Terror, ble fanget i isen nord for kysten av Canada. I årene som fulgte, døde trolig alle besetningsmedlemmene av sult og kulde.

Da ekspedisjonens skjebne ble kjent, trykte avisene tresnitt av fotografiene av de [oppdagelsesreisende] (https://historienet.no/utforskning/oppdagerferder/11-store-oppdagelsesreisende).

Men originalbildene ble senere ansett som tapt - helt til nå, da en etterkommer av ekspedisjonsleder sir John Franklin har overlevert et komplett sett til auksjonshuset Sotheby's.

Bildene av de 14 offiserene er daguerreotypier, en tidlig form for fotografi, tatt av fotografen Richard Beard, som i 1841 åpnet verdens første fotografiske studio i London.

Beard laget to sett med kopier. Det andre - og hittil eneste kjente settet - oppbevares ved polarforskningsinstituttet Scott Polar Research Institute, men er ikke komplett. Blant annet mangler bildet av kaptein Crozier.

Franklin-ekspedisjonen, besetning, Nordvestpassasjen

Portrettene viser 14 av de 129 besetningsmedlemmene på Franklin-ekspedisjonen. Sir John Franklin er avbildet på 2. rad i midten. Crozier er avbildet til høyre for ham.

© Sotheby's & National Archives of Canada

Ekspedisjonen endte i en dødsmarsj

Crozier spilte en viktig rolle under ekspedisjonen, da han ledet de overlevende deltakerne i et forsøk på å finne hjelp etter Franklins død.

Men mennenes leting ble i stedet til en dødsmarsj over isen.

Historikere mener at Crozier var en av ekspedisjonens siste overlevende, og at han omkom i 1848.

Fotografiene, som nå er til salgs hos Sotheby's i London, er dekorert med forgylling på offiserenes uniformsknapper, epåletter og hatter.

Bildene er estimert til å være verdt mellom 150 000 og 200 000 pund, tilsvarende 2 og 2,7 millioner kroner.