Parks Canada
Arkeologer undersøker HMS Erebus

Arkeologer redder gjenstander fra dødsdømt arktisk oppdrag

I 1845 stevnet John Franklin ut for å finne Nordvestpassasjen, men det tok 170 år før skipene hans ble funnet igjen. Nå har marinarkeologer endelig kunnet undersøke dem nærmere, og resultatet er imponerende.

Da sir John Franklin satte seil fra England i mai 1845, var det med håp om å finne en nordvestpassasje nord for Canada. De to skipene hans, HMS Erebus og HMS Terror, forsvant imidlertid sporløst i den arktiske isen sammen med mannskapene. De ble funnet igjen først i henholdsvis 2014 og 2016. Siden den gang har marinarkeologer fra organisasjonen Parks Canada jobbet med å berge gjenstander fra skipene.

Utbruddet av covid-19 i 2020 hindret imidlertid arkeologene i å jobbe med vrakene i 2020 og 2021. Men nylig kunne Parks Canada avsløre at arkeologene klarte å bringe så mange som 275 gjenstander fra HMS Erebus til overflaten i fjor.

Funnene omfatter bl.a. personlige gjenstander fra skipenes 128 besetningsmedlemmer, som linsene fra en brille, tallerkener, redskaper og en løytnants epåletter.

Video: Se hvordan arkeologene arbeider – og de flotte gjenstandene de har funnet

Video

Unike funn hjelper i klimakampen

«Vrakene av HMS Erebus og HMS Terror ligger i et av planetens mest unike og sensitive marine miljøer og er noen av de best bevarte treskipsvrakene i verden», forklarer Canadas miljø- og klimaminister Steven Guilbeault.

«Den viktige arkeologiske forskningen på stedet øker vår forståelse av hvordan skiftende klimaforhold påvirker området, og hjelper oss med å bevare og beskytte uerstattelig natur- og kulturarv», legger ministeren til.