Bibliotekar gjør utrolig funn fra polarekspedisjon i glemt bok

Det beskjedne omslaget på en bok fra et bibliotek i England inneholdt ledetråder til et nervepirrende og iskaldt kapittel i historien.

Album
© LEEDS CITY COUNCIL

Gjemt bort i en av de meterlange hyllene så den mest av alt ut som et beskjedent familiealbum.

Men da bibliotekar Rhian Isaac åpnet boken i forbindelse med et rutinemessig utlån på hovedbiblioteket i den engelske byen Leeds, oppdaget hun at de gulnede sidene inneholdt en skatt.

«Dette er et enestående funn», sier bibliotekaren.

«Jeg hadde ikke forventet at denne boken, som ser helt vanlig ut, skulle inneholde en så bemerkelsesverdig samling bilder som avslører et fascinerende kapittel i historien», fortsetter hun.

Det fascinerende kapittelet Rhian Isaac refererer til, strekker seg mer enn 100 år tilbake i tid, til begynnelsen av 1900-tallet.

Det var et spennende kappløp mellom to berømte polarforskere som begge kjempet om å komme først til Sørpolen.

På den ene siden sto den britiske marineoffiseren og polarforskeren Robert Falcon Scott og på den andre siden den norske polarforskeren Roald Amundsen.

Redningsbåt reddet mannskapet

Kappløpet mellom de to forskerne begynte for alvor i 1911.

Men i årene før det, fra 1901 til 1904, ledet Scott den tre år lange Discovery-ekspedisjonen til Antarktis, der han utforsket Rosshavet og dro på slede til 82°17' sørlig breddegrad.

Selv om den berømte Discovery-ekspedisjonen ikke førte Scott helt til den geografiske Sydpolen i første omgang, oppnådde han likevel heltestatus hjemme i England.

Men hadde det ikke vært for redningsbåten The Morning, hadde Discovery-ekspedisjonen kanskje aldri kommet hjem.

Båten skal ha bidratt til å sprenge Discovery ut av den faste havisen i 1904, i samarbeid med hvalfangeren og sprengstoffeksperten Harry McKay og hans skip Terra Nova.

Nå viser det seg at mannskapet på The Morning tok en lang rekke bilder som dokumenterte oppdraget underveis, og at de 120 år gamle bildene har gjemt seg i boken med det anonyme omslaget i en av hyllene i Leeds Central Library.

«Bildene fanger virkelig hvordan livet var om bord på skipet – ikke bare de tøffe forholdene, men også kameratskapet blant mannskapet og det fantastiske landskapet de så fra dekket hver dag på reisen», sier Rhian Isaac.

I 1910 klarte Robert Falcon Scott å samle krefter til en ny ekspedisjon til Sørpolen. Men ting går galt fra starten av, og Scott ender opp med å slå seg sammen med en langt større fiende enn Amundsen. Du kan lese mer om det nervepirrende kappløpet mot det iskalde kontinentet her:

Det er ennå ikke klart hvem av mannskapet som sto bak kameraet, men eksperter mener at det kan være John Donald Morrision, som var maskinsjef på båten.

Ifølge historiske kilder seilte The Morning ut fra London i 1902.

Blant mannskapet på Discovery var den verdensberømte polarforskeren Ernest Schackleton, som angivelig motvillig ble tatt om bord i redningsbåten og brakt tilbake til England.

Du kan lese mye mer om Ernest Schackleton og hans dristige kamp for å erobre Antarktis her