Columbus’ mannskap fryktet avgrunnen
Scenen er gjengitt i utallige historiebøker. Den utspiller seg angivelig om bord på Kristoffer Columbus 'skip Santa Maria en augustdag i 1494.
Columbus står på dekk og herser med mannskapet sitt. De skal seile videre mot vest, slår den energiske sjøfareren fast, men sjøfolkene murrer.
"Er du ikke klar over at vi seiler ut over jordkanten og faller ned i intetheten?" anfører den modigste av dem. På dette tidspunktet vet europeerne åpenbart ikke bedre enn at Jorden er flat og at det er livsfarlig å nærme seg kanten.
Hvordan Columbus overbeviste sitt mannskap om å fortsette seilasen, forteller bøkene ikke. Men sjøfolkene lystret – Santa Maria og de to andre skipene, Niña og Pinta kom seg over Atlanterhavet og nådde trygt frem til de karibiske øyene utenfor Mellom-Amerika – et område Columbus i første omgang trodde måtte være Japan.
Det er uvisst hvor historien om de fryktsomme spanske sjøfolkene stammer fra. Men den kommer ikke fra Columbus selv. Noe tyder på at beretningen først dukket opp så sent som på 1800-tallet. Kilden til beretningen om sjøfolkenes frykt mangler fortsatt.
KONKLUSJON: Myten om den flate Jorden er mer utbredt i dag
Oldtidens tenkere hadde regnet seg fram til at Jorden måtte være rund så tidlig som på 400-tallet f.Kr. Og denne kunnskapen gikk ikke tapt da Romerriket brøt sammen og den "mørke middelalderen" la seg over Europa.
Den engelske munken Beda ga i sitt verk "De temporum ratione" fra ca. år 700 uttrykk for at Jorden må være rund.
I læreboken "Elucidarium" fra 1100-tallet heter det at Jorden har en kuleform. Forfatteren av boken, Honorius av Autun, skrev i et folkelig språk, og "Elucidarium" nådde ut til de fjerneste avkroker av Europa. Boken var kjent av landsbyprester, som sannsynligvis siterte fra den i sine prekener.
Faktisk er det først i vår tid at myten om den flate Jorden har vunnet terreng. En meningsmåling fra 2018 viser at hver sjette amerikaner tviler på at Jorden er rund. Tendensen er økende.