Forsvunnet polarskip funnet etter 168 år

Under jakten på Nordvestpassasjen omkom alle medlemmene av Franklins store ekspedisjon. Nå er begge skipene hans lokalisert.

Skjæremerker i menneskeknokler funnet langs Franklins rute viser at ekspedisjonens medlemmer spiste hverandre.

© Parks Canada, Alamy/Imageselect

Dykkere fra den kanadiske organisasjonen Arctic Research Foundation har funnet et historisk vrak i havet utenfor det nordlige Canada.

Etter alt å dømme er det snakk om skipet HMS Terror, som ligger på 24 meters dyp litt sør for King William Island. Her ble skipet skrudd ned av isen i 1845.

Skjebnesvangert forsøk

Ifølge dykkerne er skipet i forbløffende god stand. Bare de tre mastene har brukket, og en enkelt av akterkahyttens fire ruter mangler.

Vegetasjon dekker fartøyet, men ellers er det helt intakt.

I 1845 deltok HMS Terror i John Franklins skjebnesvangre forsøk på å finne en isfri seilrute mellom Grønland og Nord-Amerika som kunne forbinde Europa med det fjerne Østen.

Alle de 129 medlemmene av ekspedisjonen forsvant i 1848, og først i 2014 ble Franklins største skip, HMS Erebus, funnet. Nå kan også det andre skipet ha dukket opp.

Lokalt tips førte frem

I likhet med funnet av Erebus kom oppdagelsen etter et tips fra en lokal inuitt.

Under jakt på havisen hadde han for sju år siden lagt merke til et mystisk trestykke som stakk opp gjennom isen – trolig en del av HMS Terrors mast.

I stedet for å finkjemme hele bukta ba dykkerne inuitten peke ut stedet, og bare noen timer senere ble skipsvraket funnet på havbunnen.

##

HMS Terror tok seg uventet langt sør

  1. Sommeren 1845 forlot Franklins to skip Diskobukta på Grønland.
  2. Nord for øya Resolution måtte fartøyene snu.
  3. Sør for King William Island (her farget gul) har dykkere nå funnet begge skip fem mil fra hverandre.

Tross 168 år på havets bunn er vrakets ror i forbløffende god stand. Skroget ligger også intakt på havbunnen – 24 meter under overflaten.

© Parks Canada, Alamy/imageselect

Tre kjappe spørsmål

Marc-André Bernier

Leder av ekspedisjonen som fant vraket av HMS Terror

Hvordan vet dere at vraket er HMS Terror?

Tre dykk på stedet har gitt et vell av data om vrakets utseende, og denne informasjonen

stemmer overens med historiske arkivers beskrivelser av HMS Terror. Alt fra det lett gjenkjennelige baugsprydet, som fortsatt er intakt, til lensehullenes plassering på dekk stemmer.

Hvor store er sjansene for å finne **godt bevarte dokumenter og effekter?**

De er gode. Vraket er i fin stand og viser ingen tegn på kollaps. Kahytter og oppholdsrom er intakte og kan inneholde for eksempel skips- kister med dokumenter. Vi vet også at inuitter på 1800-tallet plyndret ekspedisjonens andre skip, det forlatte HMS Erebus, mens Terror lå på for dypt vann.

Når fortsetter dere undersøkelsene? Den arktiske sommeren er kort, så vi har bare seks uker å dykke på, men forhåpentlig i 2017.