Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gulltørste europeere jaktet på El Dorado

En stor by med imponerende byggverk og bulevarder av det reneste gull. Slik lyder myten om El Dorado. Helt siden de første europeernes ankomst til Sør-Amerikas kyst har den resultert i samvittighetsløs gulltørst og utallige drap.

1. Indianer-ritual ga opphav til myten om Eldorado

1500: «Prinsen går alltid rundt dekket av et fint lag gullstøv. Han mener at ingenting annet er like vakkert. Gullplater, som andre herskere går med, ville vært for primitivt og ordinært. Men å pudre seg med gull er eksotisk, uvanlig og mer kostbart, for hver kveld vasker prinsen gullstøvet av seg og pudrer seg på ny neste morgen».

Slik la de første spanske oppdagerne ut om «El Hombre Dorado», den forgylte mannen. En fortelling som snart kom til å handle om prinsens umåtelig rike by Eldorado.

Det fantes en stamme som dekket høvdingen sin med gullstøv ved sjeldne anledninger. Stammen sluttet med ritualet i 1500, fordi det ble for dyrt, men europeerne fortsatte å drømme om den forgylte byen. Og når de ikke fant den, lette de bare et annet sted.

«Den forgylte mann» var en del av et religiøst ritual, utført ved spesielle anledninger.

© AKG Images

2. Tysker tørstet etter gull

1529: Da den unge tyske conquistadoren Ambrosius Ehinger dro ut for å finne Eldorado, hadde han hørt at byen befant seg bak et stort høydedrag mot vest.

Ehinger var guvernør for Lille Venezia, i dag Colombia og Venezuela, og fortellingen om Eldorado hadde han plukket opp på en ekspedisjon to år tidligere. Den gangen hadde han plyndret 300 kilo gull fra lokale stammer, men Ehinger ville ha mer. Nå hadde han samlet hundre mann for å finne Eldorado.

Da ekspedisjonen nådde Andes-fjellene, mente Ehinger at Eldorado måtte befinne seg på den andre siden, og mennene begynte oppstigningen.

Ehingers selskap ble dermed de første europeerne som besteg øst-siden av Andesfjellene, men den ekstreme kulden var dødelig. Bare 50 mann, blant dem Ehinger, slapp levende ned fra fjellet. Han måtte erkjenne at riket av gull likevel ikke lå her.

De overlevende bega seg hjemover, men underveis ble Ehinger skutt i halsen av en indiansk giftpil. Han døde tre dager senere.

3. Conquistador fant muisca-stammen

1536: Spanjolene mente at Eldorado var bebodd av muisca-stammen, og det var dette folkets ritual med å dekke høvdingen med gullstøv som hadde skapt myten om den forgylte byen.

I 1536 sendte den spanske kolonien Santa Maria av gårde en ekspedisjon ledet av conquistadoren Gonzalo Jimenéz de Quesada.

Quesada ble den første europeeren som fikk kontakt med muisca-stammen, men han måtte konstatere at den ikke var rik på annet enn salt og poteter. Imidlertid oppdaget ekspedisjonen en rik naboby som de plyndret for 100 kilo rent gull, 2000 smaragder og en mengde gullgjenstander.

Selv om ingenting tydet på at byen fantes, brukte Quesada resten av livet på å lete etter Eldorado.

Quesada overlevde flere forsøk på å finne Eldorado.

© Ciudadviva.gov.co

4. Indianere slukket europeernes tørst med flytende gull

1599: Jakten på Eldorado og europeernes besettelse etter gull ble skjebnesvanger for mange indianerstammer. Imperier gikk under, og europeernes sykdommer utløste voldsomme epidemier med enorme dødstall blant lokal- befolkningen.

Enkelte gulljegere forsøkte å holde seg på god fot med indianerne, men de aller fleste av dem hadde ingen problemer med å plyndre indianernes jord og ta dem som slaver.

Innimellom klarte indianerne å ta hevn – ved å gå til angrep på ekspedisjonene eller ved større, organiserte forsøk på å fordrive europeerne. Blant annet i 1599, da en jívaro-hær angrep nybyggerkolonier i Ecuador og drepte nesten 25 000 mennesker.

Ifølge enkelte historiske kilder slukket jívaroene den lokale guvernørens gulltørst en gang for alle ved å helle flytende gull i munnen på ham.

5. Eldorado kostet Raleigh hodet

1595-1616: I 1592 snappet den engelske eventyreren Walter Raleigh opp en beskrivelse av en gullbelagt by i Guyana i det nordlige Sør-Amerika fra spanjolene.

Raleigh tvilte ikke på at beskrivelsen var ekte. Dessuten trodde han at Eldorado ikke bare var en by, men et styrtrikt imperium, ikke ulikt de storslåtte azteker- og inka-rikene som erkefienden Spania hadde erobret.

Raleigh var dronning Elisabet 1.s yndling, og i 1595 dro han med hennes støtte på sin første tur til Guyana. Han fant ikke gull, og værforholdene tvang ekspedisjonen til å snu. Men Raleigh mente at han bare hadde vært noen få dagsreiser fra målet, og vendte tilbake til England styrket i troen:

«Denne erobringens skinnende triumf vil overstråle den spanske nasjonens erobringer», lovet Raleigh og skrev at Eldorados erobrere ville bli møtt av «flere rike og vakre byer, flere templer med forgylte gudebilder, flere graver fylt med skatter», enn Cortez og Pizarro hadde funnet i Mexico og Peru.

Ble uvenner med kongen

Da dronning Elisabet døde i 1603, falt Raleigh i unåde hos landets nye overhode, Jakob 1. Raleigh ble fengslet etter mistanke om at han sto bak et komplott mot kongen, og først i 1616 fikk han dra tilbake til Guyana.

Ekspedisjonen ble en katastrofe, og Raleigh brøt en fredsavtale med Spania ved å angripe en spansk utpost. Hoffets tålmodighet var brukt opp, og 29. oktober 1618 ble Raleigh halshogd.

Walter Raleigh tvilte aldri på at et ekstremt rikt imperium lå gjemt i Guyana.

© Getty Images

6. Vitenskapsmann avskrev Eldorado

1799: Den tyske naturvitenskapsmannen Alexander von Humboldt dro i 1799 til Sør-Amerika blant annet for å undersøke om myten om Eldorado var sann. Etter fem års metodisk leting konkluderte Humbolt at byen var oppspinn. Til gjengjeld fant han Guatavitá-sjøen, der muisca-høvdingen hadde skylt gullstøv av kroppen.

7. Ivrig oberst på galskapsferd

1925: Til tross for alle fortidens feilslåtte ekspedisjoner pro­klamerte den anerkjente britiske obersten og oppdagelsesreisende Percy Fawcett i 1925 at han var på sporet av en by med enorme rikdommer i Sør-Amerikas jungel. Han kalte byen Z.

«Z – vårt hovedmål – befinner seg i en dal omtrent 10 miles (16 km, red.) bred, og byen ligger på et høydedrag i midten av dalen. Husene er lave og uten vinduer, og det ligger et pyramideformet tempel der», skrev eventyreren, som ellers var påholden med opplysninger om Z. Men han tvilte ikke på at ekspedisjonen ville bli en suksess:

«Vi vil vende tilbake, og ha med oss det vi leter etter», var hans siste ord til det massive pressekorpset som hadde møtt opp ved ekspedisjonens avreise.

Fawcett var ikke en tilfeldig lykkejeger. Den 57 år gamle obersten hadde allerede gjennomført sju ekspedisjoner til jungelen i Amazonas. Han hadde dessuten brukt år på å samle bevis for at Z eksisterte, blant annet ved å grave etter arkeologiske funn, studere gamle tekster og intervjue lokale indianerstammer.

Med på ekspedisjonen hadde Fawcett sin voksne sønn Jack og en nær venn av sønnen. Obersten mente at en liten ekspedisjon der deltagerne var nært knyttet til hverandre, var en optimal sammensetning.

Hundre frivillige døde

Via indianske løpere sendte ekspedisjonen nyheter hjem. Men etter fem måneder stanset rapportene brått, og etter hvert som tiden gikk, vokste undringen i offentligheten.

Et par år etter det siste livstegnet fra ekspedisjonen ble den første leteaksjonen satt i gang. Mer enn 20 000 meldte seg, og de neste årene lette mannskap fra Tyskland, Italia, Russland og Argentina etter Fawcett. Så langt har mer enn hundre personer mistet livet i forsøket på å avklare Fawcetts skjebne, men ingen har funnet svar.

En ekspedisjon mente i 1951 å ha funnet de jordiske levningene av Fawcett. Men prøver viste at det ikke var Fawcetts skjelett.

© Getty Images

8. Mystisk sivilisasjon gjenoppliver myten

I dag: Til tross for utallige ekspedisjoner har ingen funnet Eldorado. Men i 2010 avslørte flyfotografier at det faktisk har eksistert en høyt utviklet by i grenseområdet mellom Brasil og Bolivia – et område der mange eventyrere har lett.

Arkeologer har funnet spor etter mer enn 200 bygninger, og mange flere kan være gjemt under jorden. De eldste bygningene er over 2200 år gamle, mens de nyeste daterer seg til år 1253, da byen hadde nærmere 60 000 innbyggere – mer enn de fleste europeiske middelalderbyer.

Funnet er et av mange som viser at det har ligget gigantiske byer i regnskogen i Amazonas. Trolig bodde det nærmere seks millioner mennesker i området før år 1600. Mer enn 99 prosent døde i voldsomme epidemier av sykdommer som de første europeerne brakte til Sør-Amerika.

På få tiår ble velutviklede sivilisasjoner forvandlet til spøkelsesbyer som gradvis ble slukt av jungelen. Kanskje var Eldorado en av dem.

Avtegninger viser at det fins rester av byggverk skjult under bakken.

© Edison Caetano

Les også:

Kolonier

Walter Raleigh grunnla Englands imperium

1 minutt
Film

Elizabeth – The Golden Age er ikke nøyaktig

2 minutter
Oppdagerferder

8 sagnomsuste riker

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul