I april 1848 måtte Franklins menn forlate sine to skip, som satt hjelpeløst fast i isen.

Jakten på Nordvest-passasjen endte i tragedie

I 1845 seilte Sir John Franklin ut med to skip for å finne Nordvestpassasjen. Tre år senere hadde ingen hørt nytt fra ekspedisjonen, og gjentatte søk etter den fant ingen spor. Først da en skotsk lege kom på tanken å spørre de innfødte inuittene begynte mysteriets brikker å falle på plass.

8. august 2019 av HISTORIE

Snøen ligger dyp på bakken, og temperaturen er langt under frysepunktet. Men John Rae enser verken kulden eller det spøkelsesaktige blå tussmørket som utgjør natt i Repulse Bay i det nordlige Canada på denne tiden av året.

Inuitter kjente sannheten

Denne mainatten i 1854 gransker John Rae noen gjenstander i det flakkende lampelyset inne i teltet sitt. En av områdets inuitter har kommet med dem: Kikkerter og rifler, ur, kompasser og noen spisesaker er lagt fram for Rae. Forsiktig dreier han en liten sølvtallerken mellom hendene. Lyset glimter i den skinnende overflaten, og inngraveringen trer fram: “Sir John Franklin, K.C.H.”.

Rae betrakter ordene tenksomt. I flere dager har han lyttet til inuittenes fortellinger om noen hvite menn og deres grufulle skjebne. Nå forstår han at alt han har hørt er sant. De hvite som inuittene snakker om, var medlemmer av Franklin-ekspedisjonen som forsvant sporløst under forsøket på å finne Nordvestpassasjen ni år tidligere.

Få hele sannheten om Franklin-ekspedisjonens skjebne i neste nummer av HISTORIE - kjøp det her

Brikkene faller på plass

Den skotske legen og oppdagelsesreisende John Rae tar med gjenstandene og inuittenes fortelling hjem til Storbritannia. Dermed avleverer han de avgjørende brikkene i puslespillet om den forsvunne Franklin-ekspedisjonen. Etter seks års uvisshet og leting kan admiralitetet og den britiske offentlighet omsider legge de tragiske begivenhetene bak seg, håper John Rae. Slik går det ikke.

Sannheten om ekspedisjonens endelikt er nemlig langt mørkere enn folk i Victoria-tidens England kan godta.

I januar-april 1846 blir ekspedisjonen rammet av de første dødsfallene. John Torrington, John Hartnell og William Braine blir begravet på propert vis før avseilingen fra Beechey Island.

I neste nummer av HISTORIE tar vi deg med til Arktis' bitende kulde og gir deg hele sannheten om den legendariske Franklin-ekspedisjonen. 

Og om du tegner et abonnement på HISTORIE i dag så får du på kjøpet et helt unikt digitalt spesialnummer om vitenskapsmenn som var forut for sin tid sendt direkte til din in-box.

Se video av Franklins skip

Det ene av Franklins skip, HMS Terror, ble funnet den 3. september 2016, nøyaktig 170 år etter at det skrudde seg fast i isen, på 24 meters dybde nær øya King William. Treskipet var i forbløffende god stand. Mens du venter på ditt HISTORIE-blad med alle detaljer om Franklin-ekspedisjonens skjebne, kan du komme tett på skipet her: 

Når du abonnerer på HISTORIE får du:

  • 3 numre av HISTORIE - Nordens beste historieblad
  • Et enestående digitalt spesialnummer om historiens store vitenskapsmenn
  • En lekker trådløs lader til din smartphone
  • Fri tilgang til HISTORIEs digitale arkiv – hvor du kan lese de siste 12 numrene av bladet

Kanskje du er interessert i