Moesgaard Musem/Public Domain
Steinalder-spenne over jordklode

Jernalder-ravn flyr nå rundt i verdensrommet

Et lite smykke fra den danske jernalderen har blitt sendt på oppdrag til Den internasjonale romstasjonen.

Huginn-oppdraget.

Det er navnet Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA har gitt oppdraget som nylig sendte den danske astronauten Andreas Mogensen på et seks måneder langt oppdrag til Den internasjonale romstasjonen.

Det var Andreas Mogensen selv som foreslo navnet:

"Astronauter er oppdagelsesreisende som reiser ut i verdensrommet for å samle informasjon for å øke vår kunnskap om verden. Som Hugin, som hver dag ble sendt ut for å fly rundt jorden og bringe informasjon tilbake til Odin", forklarer astronauten, med henvisning til den ene av den nordiske gudens, to ravner, Hugin og Munin.

Mogensen har faktisk fått med seg sin egen lille Hugin på reisen i form av en fibula, et slags spennesmykke formet som en ravn.

Fibulaen er vennligst utlånt fra Moesgaard Museum i Aarhus og stammer opprinnelig fra rundt år 600 e.Kr.

Tradisjon for å sende historiske gjenstander ut i verdensrommet

Det er verken første gang Andreas Mogensen er i verdensrommet eller første gang han har med seg en gjenstand fra Moesgaard Museum.

Da den danske astronauten tilbrakte åtte dager i rommet i 2015, hadde han med seg en slipestein fra vikingtiden.

Slipestein i halskjede i rommet

I 2015 ble en slipestein sendt til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Den kom opprinnelig fra Norge, men hadde havnet i Danmark og har nå vært en tur i verdensrommet.

© Moesgaard Museum

I dag er steinen utstilt på Moesgaard Museum.

I tillegg til vikingravnen fra Moesgaard har Andreas Mogensen også med seg et lite, rundt gullsmykke, en såkalt brakteat, fra 400-500-tallet e.Kr. - utlånt fra Nationalmuseet i København.