Kaptein Cooks skip er funnet

Britiske dokumenter fra 1700-tallet viser at den kjente oppdagerens skip ble senket utenfor kysten av Nord-Amerika.

Endeavour ble bygd for å frakte varer til og fra England, men fikk en helt annen skjebne.

© National Library of Australia

Amerikanske marinarkeologer hevder å ha kommet et stort skritt videre i jakten på et av Storbritannias mest berømte skip.

Grundige studier av britiske sjøfarts- arkiver viser at kaptein Cooks skip, HMS Endeavour, ble senket utenfor Newport i Nord-Amerika i 1778.

Det skjedde midt under den amerikanske uavhengighetskrigen (1775-83), da britene inntok byen Newport, men snart følte seg truet av amerikanernes franske allierte.

Franskmenn måtte ikke komme på skuddhold

En slagkraftig fransk flåte nærmet seg, og britene blokkerte derfor innseilingen til havna ved å senke 13 utrangerte fartøyer på grunt vann.

Et av dem var Endeavour – eller rettere sagt Lord Sandwich, som skipet het i 1778. I fjor fant dykkere ni av disse skipene i Narragansett Bay – den grunne bukta utenfor Newport.

Studier av britiske arkiver har avslørt at Endeavour tilhørte en gruppe på fem skip som ble

senket nær en kanon- stilling på kysten for å hindre franskmennene i å komme på skuddhold. Dykkere har allerede funnet fire av de fem vrakene, men om Endeavour er et av dem, er ennå ikke kjent.

Tre kjappe spørgsmål

Kathy Abbass, Leder av Rhode Island Marine Archaeology Project

 • Hvor sikre er dere på at En­dea­vour er funnet?

  Vi vet nå med sikkerhet at Lord Sandwich – bedre kjent som HMS Endeavour – var med i en gruppe på fem skip som ble senket utenfor Newport i 1778. Vi vet hvor fire av de fem skipene ligger, så akkurat nå er det 80 prosent sjanse for å finne kaptein Cooks gamle skip.

 • Hva er neste skritt?

  Den nye informasjonen fra britiske arkiver gir oss et godt bilde av hvor det femte og siste skipet ble senket. I løpet av 2016 vil dykkere undersøke området, og finner vi vraket er vi helt sikre på om et av skipene er Endeavour.

 • Og hva skjer da?

  Med hjelp fra sponsorer håper vi å kunne få reist et bygg der eksperter kan undersøke og konservere gjenstander vi eventuelt får hentet opp fra skipene – først da kan vi finne ut hvilket av dem som er Endeavour.

Med Endeavour foretok kaptein Cook fra 1768 til 1771 den første av sine legendariske jordomreiser, og fikk blant annet satt Øst-Australia på kartet.

© Getty Images

Skipet byttet navn tre ganger

Skiftende eiere og nye navn gjorde jakten på Endeavour vanskelig.

 • 1764: Den 30 meter lange barken sjøsettes som sivilt lasteskip under navnet Earl of Pembroke.
 • 1768: Den britiske marinen kjøper fartøyet og døper det HMS Endeavour (Hans Majestets skip Bestrebelse).
 • 1775: Etter Cooks reise selges Endeavour til en skipsreder som under navnet Lord Sandwich 2 leier det ut til den britiske marinen året etter.