Kvinnelig eventyrer kan ha endt sine dager på øde øy

Funnet av en rekke gjenstander på en tropisk øy i Stillehavet kan løse mysteriet om hvor den verdensberømte flypioneren Amelia Earhart endte sine dager.

Earhart var en ivrig pilot. Hun ble kjent som den første kvinnen som fløy alene over Atlanteren.

I over 70 år har verden lurt på hva som skjedde med Amelia Earhart. Flypioneren forsvant under et forsøk på å fly jorden rundt i 1937. Nå mener en forskergruppe å ha funnet bevis for at Earhart og navigatøren hennes døde på Nikumaroro, en ubebodd øy i Stillehavet. På øya er det funnet blant annet en kniv og glasskår fra en kosmetikkbeholder. Håpet er at Earharts DNA kan spores på gjenstandene.

"Hvis DNA fra gjenstandene stemmer med Earharts, vil vi ha et endelig bevis for at hun levde sine siste dager på Nikumaroro", sier Richard Gillespie, direktør for TIGHAR – en organisasjon for berging og bevaring av historiske fly.

Earhart var på vei over Stillehavet mot USA da hun meddelte over radioen at hun var i ferd med å gå tom for drivstoff. Målet hennes var å mellomlande på Howland Island 500 km nord for Nikumaroro.

Forskerne vil nå finkjemme den sørlige delen av øya, der et skjelett ble funnet i 1940. Analyser av skjelettdelene, som nå er forsvunnet, viste at de tilhørte en hvit kvinne.

Det er for øvrig Amelia Earhart som pryder toppen av historienet.no.