Isaack Gilsemans

Maoriene oppdaget Antarktis

Historiebøkene må skrives om, sier newzealandske forskere. På 600-tallet ble Antarktis utforsket av båter fra Stillehavet.

Ifølge historiebøkene ble Antarktis for første gang sett av mannskapet på to russiske skip i januar 1820, men det er feil, mener newzealandske forskere fra University of Otago.

Ifølge dem er det mye som tyder på at maorier fra New Zealand slo europeerne med langt over 1000 år. Maoriene var mesterlige seilere og hadde båter som var i stand til å krysse Stillehavet. Arkeologer har også tidligere funnet kjøkkenmøddinger etter maorier på Auckland Island og Macquarie Island – to små øyer som ligger mellom New Zealand og Antarktis.

Men siden maoriene ikke hadde noe skriftspråk, finnes det ikke skriftlige bevis for at de nådde frem til det iskalde kontinentet, men i muntlige overleveringer som har gått i arv fra generasjon til generasjon mener forskere nå at de har funnet eldgamle beskrivelser av Antarktis.

Auckland Island ligger 465 km sør for New Zealand mens Macquarie Island ligger lenger sør med ca. 2000 km til Antarktis.

© Shutterstock/HISTORIE

Kom frem 1200 år før de hvite

I en av de gamle fortellingene som siden har blitt skrevet ned av europeerne, kan man således lese hvordan en maori ved navn Hui Te Rangiora nådde frem til “en klippe som gror ut av havet”. Landet han nådde, blir beskrevet som “helt øde og uten vegetasjon”.

Hui Te Rangioras reise fant sted på 600-tallet, noe som betyr at maoriene kom frem til Antarktis 1200 år før europeerne – hvis teorien til forskere fra New Zealand viser seg å holde stikk.