I skjæret fra et blafrende talglys satt William Dampier bøyd over papirene sine og skriblet ned notater med fjærpenn. Han enset ikke de brautende kameratene som satt i en ring få meter fra ham på skipsdekket og lot brennevinsflasken gå på omgang mens de overgikk hverandre i skrøner fra verdenshavene.
Denne septemberkvelden i 1683 var Dampier travelt opptatt med å beskrive fuglene han hadde sett samme dag på Kapp Verde-øyene utenfor Vest-Afrika. Han skrev konsentrert ned alle detaljer:
Flamingoene hadde “nesten samme form som en hegre”, men var “større og rødlige i fargen”. På avstand kunne man lett forveksle en flokk med en mur siden “fjærene deres hadde samme farge som nye, røde murstein”, noterte han.
Etter å ha beskrevet fuglenes utseende gikk Dampier over til å fortelle om de kulinariske kvalitetene deres. Som garvet sjøulk var han vant til å sulte i lange perioder, så selv en nokså eksotisk fugl ble ikke skånet.
“Kjøttet er magert og svart, men smaker godt. Bakerst på tungen er det en stor klump fett som smaker himmelsk – en tallerken med flamingotunger ville gjøre seg utmerket på et kongelig middagsbord,” bemerket den 32 år gamle engelske sjørøveren.
Siden han som 14-åring stakk til sjøs første gang fra fødebyen East Coker i Sørvest-England, hadde den slanke Dampier satt tennene i litt av hvert – fra makkspiste skipskjekser via avokadoer myke som smør til seige kjempeskilpadder som var halt om bord ved Galápagosøyene. Men ingenting kunne måle seg med den himmelske munnfullen han hadde fanget få timer tidligere.
Dampier fikk ikke anledning til å dvele ved minnet lenge, før han ufrivillig ble dratt inn i praten til kameratene. Den vennskapelige ertingen deres hadde utartet til en opphetet diskusjon, og Dampier ble tilkalt for å roe gemyttene. Før han sluttet seg til de andre, rullet han omhyggelig sammen papirene sine og stappet dem i et bambusrør som han forseglet med voks.
Vendte ryggen til sjørøverne
Mange av de 70 piratene på Revenge var rasende. De insisterte på at skipet straks skulle seile tilbake over Atlanteren – tilbake til gamle, velkjente jaktmarker i Karibia. Andre – deriblant kaptein John Cook – holdt fast på at de måtte være tålmodige og vente på at den store gevinsten skulle dukke opp i horisonten. Dampier var på kapteinens side.
I fire år hadde han sammen med skiftende sjørøverbander herjet i de dypblå farvannene ved de vestindiske øyer og langs den søramerikanske kysten, der han hadde plyndret både spanske havner og mengdevis av søkklastede spanske galeoner.
Men de siste par årene var det blitt stadig vanskeligere å livnære seg som pirat på de kanter. For ikke bare var spanjolene blitt dyktige til å forsvare de flytende skattkamrene sine, sjørøverne var også blitt et uglesett folkeferd som nå ble fordrevet av sine tidligere samarbeidspartnere i Vestindia.
Der de engelske, nederlandske og franske kolonistene tidligere hadde støttet sjørøverne og med begeistring tatt imot deres erobrede bytte, hadde kolonistene nå vendt piratene ryggen.
De tider var forbi da sjørøverne ble betraktet som heltemodige frontkjempere som sloss for å få en bit av rikdommene som de spanske conquistadorene urettmessig hadde tusket til seg gjennom nærmere to århundrer.
Nå blåste nye vinder: Kolonistenes kjøpmenn hadde erkjent verdien av fredelige handelsforbindelser, og i Vestindia var lovløshet og anarki så smått blitt avløst av ordnede forhold.
Som en konsekvens av de nye tidene var sjørøverne også nektet adgang til sin viktigste base for plyndringstoktene, Port Royal – i dag Kingston – på Jamaica.