Jose Luis Filpo Cabana

Myten om den fattige og nedbrutte Columbus er knust

Funn kaster nytt lys over Kristoffer Columbus’ siste leveår, som slett ikke var så triste likevel, mener spansk professor.

De fleste biografiene om den verdenskjente oppdagelsesreisende Kristoffer Columbus slutter på samme måte: [Nedbrutt vender Columbus tilbake]https://historienet.no/utforskning/oppdagerferder/columbus-fjerde-reise-ble-hans-storste-fiasko?) til Spania, hvor han i 1506 dør fattig og glemt. Men kanskje trenger historien en omskrivning, viser undersøkelser av graven hans.

Gjennom tidene har Columbus’ jordiske levninger hatt minst seks hvilesteder, men han ble opprinnelig gravlagt i den spanske byen Valladolid. Nøyaktig hvor har vært et mysterium så langt, men en spansk forsker mener nå å ha lokalisert stedet.

Columbus ligger i dag i denne sarkofagen i Sevillas katedral.

© Shutterstock

Ble begravd blant de rike

For å finne den opprinnelige graven brukte professoren i historie ved Universitetet i Valladolid, Marcial Castro, ledetråder fra Columbus’ kiste i Sevilla.

«Jeg fikk i oppgave å identifisere stedet der Columbus først ble gravlagt, fra tråder av gull, sølv, spiker, bly og murstein. Og til min overraskelse lyktes det», forklarer Castro.

Ifølge professoren var San Francisco-klosteret i Valladolid Columbus’ første hvilested. Stedet passer imidlertid dårlig med den moderne fortellingen om en fattig og nedbrutt Columbus som var glemt av sine samtidige.

På 1500-tallet var San Francisco-klosteret nemlig kirkegård for Valladolids absolutte elite. Castro mener gravstedet beviser at Columbus var høyt verdsatt.