NO Skipsormer har satt tennene i James Cooks skip

Et av de viktigste skipsvrakene i menneskehetens historie holder på å bli ødelagt for øynene på oss, advarer ekspert.

Det er bare et halvt år siden australske marinarkeologer offentliggjorde funnet av James Cooks skip HMS Endeavour, som det hadde vært lett så lenge etter .

Nå har det imidlertid kommet malurt i begeret. Det viser seg nemlig at skipsormer er godt i gang med å fortære vraket.

Det har marinbiologen Reuben Shipway ved selvsyn konstatert, da han tidligere i år dykket ned til vraket.

Og det er bekymringsfulle nyheter.

«Det betyr at et av de viktigste skipsvrakene i menneskehetens historie blir ødelagt for øynene på oss», forklarer Shipway til avisen Boston Globe.

© shutterstock/Irina Nickolaeva

Usikkerhet om skipets fremtid

Siden australske marinarkeologer offentliggjorde funnet av skipet i Newport Harbour i USA, har det stått et verbalt slag mellom dem og deres amerikanske kolleger om funnet.

Amerikanerne avventer nemlig fortsatt endelig bevis for at det faktisk er HMS Endeavour – skipet som den berømte oppdagelsesreisende James Cook foretok sin første ekspedisjon i.

Og striden fortsetter fordi de amerikanske ekspertene først vil avvente en rapport før de vil begynne på det dyre arbeidet med å beskytte skipsvraket.

Det er derfor usikkert hva som vil skje med skipet i fremtiden. Det er altfor dyrt å heve skipet, og samtidig spiller skipsormene en viktig rolle i økosystemet og kan derfor ikke uten videre fjernes.