Overlevelsesfilmen «Against the Ice» er kald overfor fakta

Netflix-filmen skildrer de danske polfarerne Ejnar Mikkelsen og Iver Iversens kamp for å overleve alene på Grønlands innlandsis på begynnelsen av 1900-tallet. Dessverre yter ikke filmen rettferdighet til de historiske fakta.

Nicolaj Coster-Waldau spiller hovedrollen i Netflix-filmen «Against the Ice».

© Netflix

Filmen «Against the Ice» er basert på boken «Farlig tomandsfærd» fra 1955 av den danske polfareren Ejnar Mikkelsen.

I 1910–1912 var han strandet i den grønlandske ødemarken med kollegaen Iver Iversen. Makkerparets eneste beskyttelse mot kulden var en falleferdig trehytte bygget av kasserte skipsdeler.

Og når de ikke spiste sledehundene sine for å overleve og kastet opp av matforgiftning, sloss de mot sultne isbjørner og kjempet for å holde forstanden intakt under den iskalde isolasjonen.

«Farlig tomandsfærd» er en klassiker innenfor sjangeren «overlevelseslitteratur». Dessverre lever filmatiseringen «Against the Ice» på ingen måte opp til forelegget.

I 1909 ledet de to polarforskerne Ejnar Mikkelsen og Iver Iversen en ekspedisjon til det nordøstlige Grønland. Oppdraget deres var å finne medlemmer av den såkalte Danmark-ekspedisjonen anført av polarforskeren Ludvig Mylius-Erichsen.

Året før hadde Mylius-Erichsens ekspedisjon forsvunnet sporløst i arbeidet med å kartlegge det nordligste Grønland.

Nå var det opp til Mikkelsen og Co. å svare på spørsmålet som hadde drevet de savnede forskerne tvers over innlandsisen: Er Grønland én øy eller to?

Video

Dersom området nord for Peary-kanalen på Øst-Grønland skulle vise seg å være en selvstendig øy, forventet den danske regjeringen at USA ville gjøre krav på området.

Underveis måtte Mikkelsen og Iversen overleve i en primitiv hytte i to og et halvt år, men de fant Mylius-Erichsens kart, som beviste at Grønland er én samlet øy. Men det storpolitiske spillet om Grønland er bare kort omtalt i filmen. Og det er en skam.

En større forståelse av hvor viktig polfarernes arbeid var for fremtiden til Danmark og Grønland, hadde gjort filmen langt mer dramatisk når sprekker i isen, sykdom og sinte isbjørner truer med å avspore polfarernes arbeid.

© Netflix

Filmen: Gammel og gretten polfarer

Polfareren Ejnar Mikkelsen spilles av den danske skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau, som er 52 år gammel. Filmen skildrer Mikkelsen som en middelaldrende mann som ikke viser mange følelser.

© U.S. Geological Survey

Virkeligheten: Mikkelsen var ung og utadvendt

I virkeligheten var Ejnar Mikkelsen 28 år gammel. Og skal man tro Mikkelsens dagbok, var han langt mer avholdt enn filmen gir uttrykk for.

Den personlige kampen for å overleve i hytta er både neglebitende og rørende i Ejnar Mikkelsens dagbok. Derfor er det også en gåte hvorfor «Against the Ice» avviker så mye fra forelegget.

Filmen forvrenger virkeligheten

Bevares, de store linjene i fortellingen er ikke tuklet med, men alle de små detaljene fra overlevelseskampen på innlandsisen er konsekvent omskrevet.

I en av filmens mest dramatiske scener mister Iver Iversen kontrollen over hundesleden sin, slik at hundene og provianten sklir utover en sprekk i isen. Scenen er tydeligvis med for å fremstille Iversen som den uerfarne klossmajoren som nesten hadde kostet dem begge livet.

Virkeligheten var imidlertid en annen. I Ejnar Mikkelsens dagbok skriver han at det var han som mistet kontrollen over sleden – ikke Iver Iversen.

© Netflix

Filmen: Mikkelsen finner lik

I begynnelsen av filmen finner Mikkelsen liket av sledeføreren Jørgen Brønlund – et av de savnede medlemmene fra Danmark-ekspedisjonen. Brønlund bærer et kart over ekspedisjonens ferd på Øst-Grønland.

© Det Kongelige Bibliotek

Virkeligheten: Kollega sto bak likfunnet

Brønlunds lik ble funnet av kartografen Johan Peter Koch. Koch var en av de få mennene fra Danmark-ekspedisjonen som overlevde, og han fant liket et år før Mikkelsen ankom.

Et annet eksempel er da Iver Iversen i forkant av en tur ut på innlandsisen foreslår at de legger igjen en melding i hytta de bruker som base. Beskjeden er til potensielle redningsfolk.

Det avviser Ejnar Mikkelsen utelukkende med den begrunnelsen at isen på havet fortsatt er så tykk at ingen skip ennå kan nå inn til dem.

Da de kommer tilbake til hytta etter flere dagers reise, har et redningsmannskap gått forbi.

Ejnar Mikkelsen nevner ingenting om at hytta ble besøkt mens de var borte i dagboken sin. Til gjengjeld utelater «Against the Ice» en rekke spennende episoder fra Ejnar Mikkelsens dagbok.

Hvorfor får vi for eksempel ikke gjenfortalt den virkelige hendelsen der Mikkelsen ble dødssyk av skjørbuk midt ute på innlandsisen? Eller ser makkerparet prøve å kurere snøblindheten sin ved å helle kokaindråper i øynene – før de like etter dreper en moskusokse halvt i blinde?

© Netflix

Filmen: Isbjørn angriper

I en av filmens mest nervepirrende scener blir Mikkelsen angrepet av en gigantisk isbjørn. Rovdyret holder ham nede, Iver Iversen treffer den med et skudd, og dyret lunter såret bort.

© GEUS

Virkeligheten: Isbjørn overfalt hytta

Ejnar Mikkelsen ble ikke angrepet av en isbjørn. Til gjengjeld fikk han flere ganger besøk av det store rovdyret i hytta.

Mikkelsen og Iversen ble funnet i hytta si etter to og et halvt år. Da hadde de fleste gitt opp håpet om å finne polfarerne i live.

Ejnar Mikkelsens barnebarn Naja Mikkelsen er selv polarforsker og har beskrevet sin bestefar slik:

«Uansett hva han kastet seg ut i, overlevde han.»

HISTORIES DOM: 2/6 STJERNER