Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

Shackletons legendariske skip funnet

Til tross for mer enn 100 år på havets bunn forbløffer synet av polarforskeren Ernest Shackletons skip ekspertene.

I 1915 ble polarforskeren Ernest Shackletons skip, Endurance, skrudd ned av pakkisen utenfor Antarktis. Ulykken ble startskuddet til en av historiens mest imponerende redningsaksjoner, som forvandlet Shackleton (1874–1922) til en verdensberømthet.

Lenge mente eksperter at isen hadde knust damp- og seilskipet Endurance, men nå har medlemmene av den såkalte Endurance22-ekspedisjonen funnet vraket, og det er forbløffende godt bevart.

3000 meter under Weddellhavets overflate tok forskernes fjernstyrte miniubåt bilder av akterstavnen, hvor navnet Endurance tydelig kunne ses.

Skipets navn står til og med fortsatt klart og tydelig på akterstavnen.

© Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

«Vi har med suksess fullført verdens vanskeligste søk etter et skipsvrak. Under stadig skiftende pakkis, snøstormer og temperaturer under 18 minusgrader. Vi har gjort det mange sa var umulig», jubler ekspedisjonsleder Dr. John Shears.

Skipet er i perfekt stand

Vraket er beskyttet av Antarktistraktaten og vil derfor ikke bli forsøkt hevet, forsikrer Endurance22-ekspedisjonen. Det vil kun bli tatt film og fotografier av Shackletons berømte skip.

Endurance gikk til bunns i bukta kalt Weddellhavet og ligger i dag på dypt vann utenfor Antarktishalvøya.

© HISTORIE

Det er heller ingen umiddelbar risiko for at vraket forsvinner, forsikrer ekspedisjonens direktør Mensun Bound:

«Dette er definitivt det fineste tre-skipsvraket jeg noensinne har sett. Vraket står oppreist, fritt fra havbunnen, intakt og i perfekt stand», uttaler Bound.