Svensker på katastrofekurs mot Nordpolen
I 1897 setter tre svensker seg opp i en luftballong i håp om å bli de første som flyr til Nordpolen. Planen viser seg å være håpløst naiv, og ballongen havarerer i Polhavet. Snart begynner en kamp på liv og død i isødet.

Etter nesten tre dager i luften falt Andrées luftballong ned på isen
Ballongskipper og ekspedisjonsleder Salomon August Andrée står i gondolen og stirrer intenst på de tre mennene som har løftet hver sin øks, klar til å kappe fortøyningene på hans ordre.
De siste timene har en kald vind pisket mot det spinkle ballonghuset og fått det til å synge i tauverk og barduner mens den store ballongen inne i huset har svaiet fra side til side – utålmodig etter å bli satt fri.
Datoen er 11. juli 1897. Fjellene og fjordene utenfor Danskøya på Svalbard er dekket av is og snø da den svenske ingeniøren Andrée står klar til avgang i ballongen.
Ifølge planen skal han sammen med sine to kompanjonger – Nils Strindberg og Knut Frænkel – lette fra det store ballonghuset og gli utover ismassene i Polhavet og opp til Nordpolen.
Der skal de tre mennene slippe ned en bøye som bevis for at de har vunnet kappløpet om å være de første menneskene på Nordpolen.
Etter slippet skal ballongen fortsette sin ferd for å lande trygt på enten den russiske eller den amerikanske siden av Beringstredet etter 3700 kilometers flygning og en knapp uke i luften.
I 1897 er ballongferder ennå i startgropen, og verdenspressen dekker ivrig den farefulle reisen.
I hjemlandet Sverige er Andrée allerede utropt til nasjonalhelt, og mange øyner muligheten til endelig å sette landet på polarforskningens verdenskart.
Begeistringen er ikke blitt mindre av at den verdenskjente vitenskapsmannen Alfred Nobel og den svensk-norske kong Oskar 2. også støtter det ambisiøse prosjektet.
Andrée selv er rolig og optimistisk. De siste årene har han foretatt noen få flygninger i en testballong, og selv om han har styrtet et par ganger, mener Andrée at han nå er fullt ut kapabel til å håndtere en luftballong.
Andrée hevder til og med at han har funnet opp et styresystem som ved hjelp av slepeliner og seil kan få en svevende ballong til å endre kurs med nærmere 30 grader.
Hvis de bare har vindretningen sånn noenlunde på sin side, bør turen tvers over Nordpolen foregå uten store problemer, ifølge Andrée.