INAH/Rodrigo Del Rio Lozano
Nuestra Señora del Juncal skat guld

Fornyet jakt på Spanias rikeste gull-gallion

Arkeologer fra to land vil forsøke å lokalisere et spansk skip som forliste utenfor Mexico-kysten med en gigantisk skatt om bord.

I 1631 sank den spanske gallionen Nuestra Señora del Juncal i en storm. Om bord hadde skipet en av verdenshistorien største skatter.

Nå har Spanias og Mexicos arkeologiske myndigheter blitt enige om å forsøke å finne vraket sammen.

“Vi har 20 år foran oss til å undersøke et område som kan gi 150 tonn historisk materiale”, forklarer lederen for prosjektet, Iván Negueruela, i en pressemelding.

Kaperskip forhindret gulltransporter

Nuestra Señora del Juncal seilte ut fra Mexico i oktober 1631 med en enorm last av gull, sølv og edelsteiner som skulle redde Spania fra økonomisk ruin.

Den spanske kongen hadde desperat behov for penger til å finansiere en uventet lang krig i Flandern.

Men nederlandske kaperskip hadde i to år sørget for at ingen rikdommer fra de spanske koloniene i Amerika klarte turen over Atlanteren.

Til slutt var Spanias pengekasse nes­ten tom. Kongen beordret derfor en flåte på 13 skip å seile fra Mexico midt i stormsesongen, da ingen kaperskip våget seg ut.

Avseilingen

Flåten med i alt 13 skip seilte fra øya San Juan de Ulúa den 14. oktober 1631, med kurs for Spania. Nuestra Señora del Juncal er det ene av flåtens to flaggskip.

HISTORIE

Forliset

Om natten den 31. oktober synker Nuestra Señora del Juncal etter flere dagers hard storm. I alt 261 av de 300 om bord drukner.

HISTORIE

Etterspillet

Etter gull-gallionens forlis gir resten av den medtatte flåten opp misjonen og seiler inn til kysten for å redde det som reddes kan.

HISTORIE

Skatten er verdt milliarder

Nuestra Señora del Juncal var det ene av to flaggskip i flåten, men det nådde ikke langt.

Om natten den 31. oktober sank gallionen under en voldsom storm og trakk 261 sjømenn samt den enorme skatten med seg ned i dypet.

Eksperter vurderer at skatten i dag kan være verdt ca. elleve milliarder norske kroner.

39 sjøfolk fra skipet overlevde, og ifølge Iván Negueruela er det deres beretninger som gjør at forskerne vet hvor dykkerne skal lete etter vraket av den berømte gull-gallionen.