Nuestra Señora del Juncal skat guld

Fornyet jakt på Spanias rikeste gull-gallion

Arkeologer fra to land vil forsøke å lokalisere et spansk skip som forliste utenfor Mexico-kysten med en gigantisk skatt om bord.

Arkeologer fra to land vil forsøke å lokalisere et spansk skip som forliste utenfor Mexico-kysten med en gigantisk skatt om bord.

INAH/Rodrigo Del Rio Lozano

I 1631 sank den spanske gallionen Nuestra Señora del Juncal i en storm. Om bord hadde skipet en av verdenshistorien største skatter.

Nå har Spanias og Mexicos arkeologiske myndigheter blitt enige om å forsøke å finne vraket sammen.

“Vi har 20 år foran oss til å undersøke et område som kan gi 150 tonn historisk materiale”, forklarer lederen for prosjektet, Iván Negueruela, i en pressemelding.

Kaperskip forhindret gulltransporter

Nuestra Señora del Juncal seilte ut fra Mexico i oktober 1631 med en enorm last av gull, sølv og edelsteiner som skulle redde Spania fra økonomisk ruin.

Den spanske kongen hadde desperat behov for penger til å finansiere en uventet lang krig i Flandern.

Men nederlandske kaperskip hadde i to år sørget for at ingen rikdommer fra de spanske koloniene i Amerika klarte turen over Atlanteren.

Til slutt var Spanias pengekasse nes­ten tom. Kongen beordret derfor en flåte på 13 skip å seile fra Mexico midt i stormsesongen, da ingen kaperskip våget seg ut.

Skatten er verdt milliarder

Nuestra Señora del Juncal var det ene av to flaggskip i flåten, men det nådde ikke langt.

Om natten den 31. oktober sank gallionen under en voldsom storm og trakk 261 sjømenn samt den enorme skatten med seg ned i dypet.

Eksperter vurderer at skatten i dag kan være verdt ca. elleve milliarder norske kroner.

39 sjøfolk fra skipet overlevde, og ifølge Iván Negueruela er det deres beretninger som gjør at forskerne vet hvor dykkerne skal lete etter vraket av den berømte gull-gallionen.