Historiker: Nazistene gjemte historisk skatt i bunkeren sin

I flere tiår har skattejegere lett etter en av historiens største skatter - det legendariske Ravkammeret. Nå hevder en historiker at han har funnet skjulestedet.

Det verdifulle Ravkammeret var en gave til den russiske tsaren, Peter den Store.

© Branson DeCou (1892–1941), Wikimedia

Jakten på en av de største skattene fra 2.verdenskrigs er kanskje snart avsluttet.

I følge historikeren Bartlomiej Plebanczyk fra Mamerki Museum i det nordøstlige Polen ligger nemlig alle verdiene fra det legendariske Ravkammeret gjemt i en nå skogdekket bunker i nærheten av den polske landsbyen Mamerki:

"Vi tror at bunkeren inneholder de stjålne gjenstandene fra Ravkammeret, men også annen stjålet kunst. Det er i alle fall ingen tvil om at rommet ble bygget for å skjule skatter."

Nazistene røvet skatter

Det eksklusive Ravkammeret var en gave til den russiske tsaren, Peter den Store, og ble oppført på 1700-tallet i Katharinapalasset utenfor St. Petersburg. Rommet var utsmykket med hele 450 kg rav, samt gull og dyrebare juveler som i dag er verdt nesten fire mia. norske kroner.

I forbindelse med invasjonen av Sovjetunionen under 2.verdenskrig, røvet tyske tropper kammeret og transporterte de stjålne gjenstandene til Königsberg i Øst-Preussen. Men i starten av 1945 beordret angivelig Adolf Hitler at alle de dyrebare gjenstandene skulle flyttes, og ingen har kunnet finne dem siden.

Radar avslørte hemmelig rom

En tidligere tysk vakt uttalte noen år etter krigen at han i 1944 hadde sett tyskerne slepe et tungt lass fra en lastebil inn i bunkeren som nå er skjult av skog.

Beretningen hans var medvirkende til at museet for kort tid siden foretok en radarundersøkelse av den tyske bunkeren. Undersøkelsen viste at bygningen inneholder et fram til nå ukjent rom på 3x1,5 meter.

Om fire til åtte uker skal museet innsette et kamera i en av veggene. Først da får vi vite om den ettertraktede skatten faktisk befinner seg i bunkeren.