hansonsauctioneers.co.uk

Sheriffen av Nottinghams ring solgt

Alt som lukter litt av Robin Hood, er populært blant Storbritannias samlere. Den heldige finneren tjente godt på salget.

Sommeren 2020 fant en hobbyarkeolog en gullring ved hjelp av metalldetektoren sin. Senere undersøkelser avslørte at den hadde tilhørt sheriffen i Nottingham, og nå er ringen solgt.

I Robin Hood-filmen er sheriffen erkeskurken som utplyndrer bøndene, slik at Robin må ta fra de rike og gi til de fattige. Mens Robin Hood er et muntert eventyr fullt av fiktive personer, fantes det faktisk en sheriff i Nottingham – så vel som i alle andre større britiske byer.

Ved å studere inskripsjonene i ringen kunne eksperter fastslå at den hadde tilhørt sir Matthew Jenison, som var Nottinghams sheriff i 1683.

På den såkalte signetringen satt sir Matthews segl. Når han hadde underskrevet offisielle dokumenter, ga han dem et avtrykk av seglet i voks eller lakk.

Sir Matthew hadde kanskje mer enn tittelen til felles med filmenes sheriff av Nottingham. Noe tyder på at sir Matthew var en skurk – han døde i hvert fall i gjeldsfengsel i 1734.

© Thomas Hosmer Shepherd

Ringen var verdt en liten bil

I tillegg til å kreve inn skatter hadde sir Matthew som oppgave å drive det lokale fengselet og utnevne jurymedlemmer til rettssaker.

Etter historikernes undersøkelser fikk den heldige hobbyarkeologen tilbake ringen og valgte å legge den ut for salg på auksjon. Hammerslaget lød på 96 400 kroner.