DPA
Nazi-skattekart Nederland

Skattejegere strømmer til Nederland etter naziskatt

I 1945 gravde tyske soldater ned en plyndret diamant- og gullskatt til en verdi av 100 millioner kroner like ved en nederlandsk landsby. Nå er skattekartet deres blitt frigitt, og ivrige skattejegere strømmer til.

«X angir aldri stedet», forklarer den fiktive arkeologen Indiana Jones sine elever i Steven Spielbergs berømte film. Men nå har det nederlandske nasjonalarkivet frigitt et skattekart over en naziskatt som nettopp er markert med et kryss der hvor en stor skatt angivelig er gravd ned nær byen Ommeren. Skattejegere flokker seg til området, for ifølge nederlandsk lov har finneren rett til 50 prosent av skatten.

En av de tyske soldatene som skal ha vært med på å begrave skatten, har tidligere forklart at den besto av fire ammunisjonskasser fylt med mynter, klokker, smykker, diamanter og edelstener til en verdi av nesten 190 millioner norske kroner. Ifølge tyskerens uttalelse ble skatten plyndret fra en bank i byen Arnhem og gravd ned i april 1945, da byen var i ferd med å bli tatt av de allierte.

2. verdenskrig Arnhem

Da de allierte frigjorde Arnhem den 16. april 1945, kom de til en by i ruiner, hvor alt av verdi var blitt plyndret.

© Sem Presser / Anefo

Kanskje er skatten allerede borte

Ifølge kartet og kildene er skatten begravd i røttene til et poppeltre ved byen Ommeren. Men så langt er den ikke funnet.

Det kan kanskje skyldes at den allerede er borte. I 1946–47 foretok nederlandske myndigheter tre utgravninger uten hell i området. Under den tredje utgravningen støtte de på to amerikanske offiserer i et område der det var tydelig at det allerede var blitt gravd.

Offiserene ba nederlenderne om å «passe sine egne saker – dette er vår oppgave», forklarer Annet Waalkens fra det nederlandske nasjonalarkivet.