Skipsvrak skjulte gigantisk skatt

Da gruvearbeidere i 2008 kom over deler av et skipsvrak, satte arkeologer i gang en stor undersøkelse.

Bom Jesus var litt mindre enn denne karakken, som portugiserne seilte med på 1500-tallet.

© Circle of Joachim Patinir, Wikimedia

En gruppe gruvearbeidere fant i 2008 et 500 år gammelt skipsvrak fullt av gull og sølv til en verdi av hele 85 millioner kroner.

Vraket stammer fra det portugisiske skipet Bom Jesus, og ble funnet langs kysten av Namibia nær grensen til Sør-Afrika.

Funn overrasket

Planker og metalldeler ble oppdaget av diamantfirmaet De Beers i april 2008, da gruvearbeidere skulle tappe en saltvannsinnsjø.

Det var ikke første gang et skipsvrak ble funnet i området, så arkeolog Dieter Noli var sikker på at de ville finne mer. Etter mange forsøk fikk Noli endelig overtalt De Beers til å grave opp området, men alle fikk seg en stor overraskelse da de fant en kiste med gull.

Vraket og sanden rundt ble undersøkt og viste seg blant annet å inneholde tyske kobberbarrer, vestafrikansk elfenbein, portugisiske, spanske, florentinske og venetianske gull- og sølvmynter, våpen og skjeletter.

Kurs mot India

Med Francisco de Noronha som kaptein hadde det portugisiske skipet satt seil mot India, men skipet forsvant på mystisk vis med både last og besetning i 1533.

Arkeologer mener å ha svaret på hvorfor skipet forsvant:

"Da skipet seilte mot land, traff det en klippe, og skipet begynte å slå sprekker. Kisten med mynter sto i kapteinens kahytt. Den begynte å drive rundt før den endte på bunnen av havet. Intakt", forteller en overrasket Noli om funnet til CNN.

Skipsvraket står nå på listen over de mest betydningsfulle vrakene i verdenshistorien, og er omfattet av UNESCOs konvensjon om beskyttelse av undervannskulturarv.

Se mer fra det enorme funnet: